eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vágásra váró pulykák a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. üzemében Pacsán 2015. december 7-én. Új fogadócsarnok és raktárhelyiségek átadásával fejeződött be a baromfifeldolgozó mintegy félmilliárd forintos bővítésének első üteme.
Nyitókép: MTI/Varga György

Máris tovább fertőzött a madárinfluenza vírusa Magyarországon

A vadmadarak által terjesztett vírus ezúttal egy Komárom-Esztergom megyei pulykatelepen bukkant fel, amelynek most az egész állományát elpusztítják. A betegség nem veszélyes az emberre, a baromfihús biztonsággal fogyasztható.

A madárinfluenza tüneteit péntek este észlelték egy pulykatelepen a Komárom-Esztergom megyei Ács mellett. Vasárnap a NÉBIH megerősítette a madárinfluenza H5N8 típusú vírustörzsének jelenlétét az állományban, de a madárállomány leölését már a gyanú alapján, a hétvégén elkezdték azért, hogy mielőbb ki tudják üríteni a telepet - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos.

A vírus azonban addigra már a szomszédos telep állatállományát is megfertőzte - ez is mutatja, hogy milyen fontos gyorsan lépni ilyen helyzetben.

Most 53 500 pulykát ölnek le, de ez sem elegendő a vírus oszágos terjedésének megakadályozásához, ezért a főállatorvos elrendelte a baromfik zártan tartását.

Arra kérik a gazdálkodókat, hogy ne engedjék ki az állatokat az ólakból, vagy csak olyan kifutókba, amelyeket a tetejükön és az oldalukon is madárháló véd. Az etetést, itatást is csak fedetten szabad végezni, és a takarmány, valamint az alomanyag zárt tartására is oda kell figyelni, hiszen a vadmaradarak közvetett módon is fertőzhetik a házi madarakat.

Három kilométeres védő-, és tíz kilométeres megfigyelési körzetet állítanak fel, ezen belül a baromfiak mozgását szigorúan korlátozzák, az csak hatósági állatorvosi engedéllyel lehetséges.

A madárinfluenza vírusának H5N8 altípusa nem veszélyes az emberre - szögezte le Bognár Lajos. Ez jelent meg Lengyelországban, Nagy-Britanniában és Szlovákiában is.

Emberben Európában eddig még sosem okozott megbetegedést. A baromfihús és az abból készült termékek biztonsággal fogyaszthatók,

azok nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre, hiszen maga a vírustörzs sem jelent veszélyt az emberre.

Magyarországon utoljára 2017-ben volt madárinfluenza-járvány, akkor több mint 3 millió állatot kellett leölni miatta. Az elpusztított állatok tulajdonosait kártalanítja az állam.

Sokszor egészen hihetetlen úton jutnak be a kórokozók a gazdaságokba. A madárinfluenza a vadon élő madárállományok természetes vírusa, de könnyen bejuthatnak egy baromfitenyészetbe, például a szállítójárművekkel vagy a táppal.

A madárinfluenza vírusát vizimadarak terjesztik, amelyek gyakran csak hordozzák a kórt, meg sem betegednek tőle.

"Ám a vízimadarak téli etetésének téli etetésének ellenjavallata mögött is részben az húzódik meg, hogy ne tartsunk ott rengeteg vízimadarat egy helyen, mert az egy madárinfuenza-gócpont is lesz.

Viszont ha az emberek érintkeznek vele, akár ruhán keresztül is be lehet vinni egy gazdaságba" - mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egysület szóvivője. A libák, hattyúk télen "jönnek-mennek" az időjárás függvényében (melegebb időben északabbra, nagyobb hideg idején délebbre vonulnak), így a madárinfluenza vírusa is ezeken az útvonalakon terjed, nagy távolságokat megtéve.

A vízimadarakkal ellentétben az énekesmadarak védtelenek a vírussal szemben, néhány órán belül röpképtelenné válnak és elpusztulnak. Ez azonban azt is okozza, hogy ezen állatok körében nem tud elterjedni a vírus.

Ha megbetegszik egy baromfiállomány, azt teljesen felszámolják. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem oltják be az állatokat a madárinfluenza vírusa ellen. Erre Orbán Zoltán szolgált magyarázattal: ha elkezdenék így immunizálni a madarakat, biztosan nem sikerülne minden vírust mindig elpusztítani, és így a nem százszázalékosan végrehajtható immunizálás szupervírus, vagyis az oltóanyagra rezisztens, még fertőzőképesebb vírus létrejöttéhez vezetne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×