eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels.com

Két titokra hívja fel az autósok figyelmét a szakértő

A télies útviszonyok fokozott figyelmet követelnek vezetés közben is – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak nyilatkozó közlekedésbiztonsági szakértő.

A téli idő ismételt beköszöntével az egyik legfontosabb, hogy aki még mindig nem cserélte le a nyári gumiját, mihamarabb tegye meg – emelte ki Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő, hozzátéve: természetesen a téli gumik sem képesek a csodára, viszont még mindig sokkal komfortosabb vezetési lehetőségeket nyújtanak, mint a nyáriak. Ezeknek köszönhetően nehezebben csúszik meg a jármű, rövidebb úton képes megállni fékezéskor, ahogyan az elindulás is könnyebb.

Ugyancsak a vezetés biztonságát szolgálja a megfelelő sebesség, alacsonyabb tempót kell választani, mint a nyári és száraz útviszonyok közepette. Fontos továbbá a hosszabb utak előtt a fékek ellenőrzése, olyan körülmények között, ahol sem magunkban, sem másban nem tehetünk kárt. Kipróbálni, hogy hol vannak a határok egy erősebb fékezésnél, amikor már megcsúszik az autó.

Pausz Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy a kedvező útviszonyoknál az előzés és sávváltás alkalmával megszokott hirtelen kormánymozdulatokkal történő vezetést el kell felejteni, ugyanis télen ennek nagy valószínűséggel ugyancsak megcsúszás lesz a vége.

Az egyik legveszélyesebb – folytatta a közlekedésbiztonsági szakértő –, amikor jegessé válik az útfelület, ráadásul bizonyos szakaszokon jobban, míg másokon kevésbé, például a hidakon nagyobb valószínűséggel fagy fel az esetleges csapadék. Tehát két titok van – ismételte meg a szakember –. a figyelem és a sebesség megfelelő megválasztása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×