eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: police.hu

Máris több bevetésen van túl a Balaton új büszkesége - videó

Tavaly december végétől saját helikopterük van a Sármelléki Légimentőknek, akik Zala megyén kívül Somogy, Vas és Veszprém megyében is látnak el feladatokat.

A decembertől működő saját helikopter annak a 9 helikopternek az egyike, amit az állam a norvég légimentőktől vásárolt meg.

A gép lélegeztető, újraélesztő, illetve ultrahang berendezésekkel is fel van szerelve

- számolt be a Keszthelyi TV Híradója.

Korábban egy Ausztriából bérelt helikopterrel repültek ki a baleseti helyszínekre a Sármelléki Légimentők. A tapasztalatok szerint átlagosan napi kétszer kaptak riasztást. Az osztrák gépek bérleti szerződése 2019. december 28-ig szólt, tartalék helikopter korábban nem volt az országban, szükség esetén azt is az osztrák bérbeadó biztosította.

2019 év végétől kezdve viszont szolgálatba állt az a jármű, mely már magyar tulajdonú. A Rendőrség közleménye szerint összesen kilenc 7-14 éves, EC135 P2+ típusú használt, de jó állapotú helikoptert vásárolt meg a kormány.

Ezek közül négy Debrecenben, Szentesen, Miskolcon és Pécsett már korábban rendszerbe állt, míg a budaörsi, a balatonfüredi és a sármelléki gépek decembertől használhatóak.

További két helikopter pedig tartalékban van, szükség esetén ezeket a járműveket is be lehet vetni. Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-igazgatója az M1 csatornának adott interjújában kiemelte, a helikopterek olyan berendezésekkel is el vannak látva, melyek a korábbiakban nem szerepeltek.

A gépek robotpilótával, éjjellátó képességgel és időjárásradarral is rendelkeznek.

A kommunikációs és pr-igazgató szerint a fejlesztéssel a tervezett karbantartások, illetve az esetleges műszaki hibák sem okozhatnak fennakadást a mentésekben. 2020 január elsejétől a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tulajdonosi jogait a Készenléti Rendőrség gyakorolja, az Országos Mentőszolgálat pedig az egészségügyi szakmai irányítást végzi.

A helikopter tavaly december végén került a zalai településre, azóta több bevetésen is használták már. A Sármelléki Légimentőknek tavaly 617 esetben kellett kivonulniuk. Zala megyén kívül Somogy, Vas és Veszprém megyében is látnak el feladatokat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×