Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Budai Gyula bekeményítene a petárdázókkal szemben

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2020. január 7. 10:26
Februárban törvénymódosítást kezdeményez a petárdázás bűncselekménnyé nyilvánítása érdekében Budai Gyula. A korábban ügyészként és büntető ügyvédként is dolgozó fideszes országgyűlési képviselő az InfoRádiónak elmondta: a tervezet benyújtása előtt társadalmi vitát kezdeményez a kérdésben.

Az emberek és az állatok testi épségét is veszélyezteti a petárdázás szilveszterkor – indokolta javaslatát Budai Gyula.

„Lassan már nem lehet kimenni Budapesten a Nagykörútra, vagy egyéb helyekre este nyolc órától anélkül, hogy a testi épsége veszélybe kerüljön azáltal, hogy néhány őrült össze-vissza dobálja a petárdát, lövi a tűzijátékot – fogalmazott. – Azt gondolom, hogy kereteket kell szabni, és

hiába számít jelenleg a petárdázás szabálysértésnek, ez nem megfelelő visszatartó erő az emberek számára.”

Bűncselekménnyé kell nyilvánítani a petárdázást – tette hozzá Budai Gyula. A képviselő ugyanakkor az önkormányzatoknak továbbra is meghagyná azt a jogi lehetőséget, hogy – ha akarnak – helyben tűzijátékot tartsanak.

A sikerhez persze az is kell, folytatta, hogy a petárdázás esetén majd a törvény teljes szigorával lépjenek föl a rendőrök, lépjen föl az ügyészség vagy a bíróság.

„A mai napig

nagyon várom, hogy legyen egy olyan bíróság, amely állatkínzás miatt végrehajtandó börtönbüntetést szab ki,

még ha csak rövid idejűt is, azért, mert a bíróságnak erre lehetősége van. Ugyanezt várom a petárdázás ügyében” – hangsúlyozta.

Budai Gyula a tervezet benyújtása előtt társadalmi vitát kezdeményez a kérdésben.

„Felvettem a kapcsolatot a Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetségének elnökével is, akivel konzultációt fogok kezdeményezni. Illetőleg a Fiatal Családosok Klubja is jelezte, hogy szigorítást szeretne ebben a kérdésben. Tehát mielőtt ebből bármiféle javaslat születik a parlamentben, és a parlamenti pártok megvitathatják, azelőtt egy

szeléskörű társadalmi egyeztetést szeretnék.

Mind a különböző kutyás szervezetekkel, mind pedig a civil szervezetekkel” – ismételte meg.

A petárdázás jelenleg szabálysértésnek minősül, ami akár 160 ezer forintos bírsággal is sújtható.

Szilveszterkor több mint 50 tüzet, és több balesetet is okoztak a különféle pirotechnikai eszközök: a mentőket 14 esethez riasztották, jellemzően kéz és arcsérülések miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bűncselekménnyé nyilvánítaná a petárdázást Budai Gyula
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást