Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Fontos hír a leginkább rászoruló gyermekek szünidei lehetőségeiről

Infostart / InfoRádió - Dzsubák Tamás
2019. december 20. 07:06
A téli szünetben is biztosítja a kormány az ingyenes gyermekétkeztetést a rászoruló diákoknak.

A szülőknek a települési önkormányzat jegyzőjénél kell jelezniük, ha szeretnék, hogy gyermekük naponta egyszer meleg ételt kapjon a téli szünet alatt is. Az étkezés megszervezése ugyanakkor az önkormányzatok feladata - mondta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár az InfoRádiónak.

"Az egységes alapkritérium az, hogy

rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak és halmozottan hátrányos vagy hátronyos helyzetű gyermekek legyenek."

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány 2010 óta több mint háromszorosára - 27 milliárdról 82,5 milliárd forintra - emelte a gyermekétkeztetésre fordított támogatást.

"Több mint

2000 településen

szervezik ezt meg, és minden önkormányzat a maga lehetőségei és elképzelései szerint szervezi meg ezt. Van, ahol el lehet vinni az ételt, van, ahol helyben, az iskolában lehet elfogyasztani. Ez mindig a település szerkezetétől és az ott élők helyzetétől függ."

A kormány négy éve vezette be a szünidei gyermekétkeztetést. Jelenleg több mint félmillió óvodás és iskolás gyermek étkezik ingyen vagy kedvezményesen.

A támogatást a téli szünidő alatt is lehet igényelni. A kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat is segítséget nyújt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ingyenes gyermekétkeztetés a téli szünetben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást