Nyitókép: Google Maps

Megtalálták az ország talán legveszélyesebb vasúti átkelőjét - így kell túlélni

Infostart
2019. december 3. 12:45
Nyitott sorompónál, fehér fényjelzésnél érkezett a vonat Pusztaszabolcson. A MÁV reagált és tanácsot is ad.

A helyiek szerint nem először fordul elő, hogy a pusztaszabolcsi vasúti átkelőben fehér fényjelzés és nyitott sorompó mellett vonat érkezik - írja a Feol.hu.

A nyomaték kedvéért valaki le is videózta a helyet november 27-én, és feltette a netre, majd a szerkesztőségnek is elküldte.

A felvételen az látszik, ahogy szabaddá válik az út az autósok számára, felmegy a sorompó és érkezik a fehér fény, majd áthalad egy vonat keresztbe az indulásra kész autóoszlopok előtt.

A Feol a MÁV-hoz fordult, és azt a választ kapta, hogy Pusztaszabolcsnál pályafelújítás zajlik, szerelik a biztosítóberendezést; egy építési fázis befejeződött, és az adott napon az új fázis életbe lépéséhez szükséges átalakításokat végezték el. A vasúttársaság hozzátette, a vonat ilyenkor az előírt 15 km/h-val haladhatott az állomásra. Amikor a vonat az átjáróhoz ért, a sorompó lassan felnyílt, és miközben a vonat áthaladt az átjárón, a csapórudak elérték a felső végpontot és a jelző fehérre változott. A vonat nem "száguldott" – hangsúlyozza a MÁV állásfoglalása, veszélyhelyzet sem alakult ki szerintük.

A vonat áthaladása után a berendezés alaphelyzetbe került, vagyis az összes többi vonat részére már a megszokott módon jelezte a piros fényt, csukta a sorompót – zárul az esetleírás, amely nyilván minden korábban megfigyelt esetre is érvényes.

A közlemény kitér még arra is, hogy az ilyen üzemzavarokról a modonyvezetők tudnak, ezért van szigorú sebességkorlát, de a járművezetőknek is meg kell győződniük arról, nem jön-e a vonat; ha jön, meg kell állni.