Nyitókép: Wikipédia/OSX

November végéig lehet felmondani a gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2019. november 28. 06:00
Elektronikus, postai és személyes úton van rá lehetőség.

December 1-jéig kell felmondaniuk a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésüket azoknak az autósoknak, akik 2010 előtt vásárolták autójukat, és ezért a fordulónapjuk egységesen január 1-jén van. A mostani határnap a forgalomban lévő hazai gépjárműállomány több mint 20 százalékát érinti.

Aki váltani akar, vasárnap éjfélig teheti meg, addig be is kell érkeznie a felmondásnak.

Hétvégén, az utolsó napokban már csak elektronikus úton lehet intézkedni. A levélben történő felmondást legkésőbb november 29-ig el kell juttatni a biztosítóhoz, személyesen utoljára pénteken lehet élni a felmondás lehetőségével

- hívta fel a figyelmet Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége gépjárműszekciójának elnöke. Becslése szerint 100-130 ezer autós mondhatja fel a szerződését ebben az időszakban.

Az autótulajdonosok 30-40 százaléka az utolsó hétre hagyja a szerződés felmondását, még körülbelül 50 ezren lehetnek a biztosítást váltók.

Papp Lajos azt tanácsolja, hogy az autósok a felmondással egy időben kössék meg az új szerződést, ne halogassák azt december 31-ig, a határidő végéig. A tájékozódást segíti a Magyar Biztosítók Szövetsége honlapján szereplő összehasonlító felület, valamint a biztosítási alkusz cégek összehasonlító oldalai is.

A szakember szerint a felelősségbiztosítási díjaknál átlagosan 15 százalék körüli emelkedés várható.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés felmondása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást