INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

mátrai erőmű

gulyás gergely

légszennyezettség

vizsgálat

bűz

A Mátrai Erőmű Visonta közelében 2019. augusztus 21-én készült légi fotón.

Gulyás Gergely: rémhírkeltés zajlik a Mátrai Erőmű kapcsán

InfoRádió

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rémhírnek minősítette, hogy a Mátrai Erőmű visontai víztározójából felszabadult, erőteljes szagú bomlástermék veszélyes az emberi egészségre. Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta: mérések igazolják, hogy a környezetbe kerülő gáz koncentrációja nem haladja meg a határértékeket. A tárcavezető azt is cáfolta, hogy az eladás alatt álló erőmű veszteséges lenne.

Mint fogalmazott, folyamatosak az ellenőrzések, a vizsgálatok adatai pedig a kormány rendelkezésére állnak. A Katasztrófavédelmi Mobil Laborok (KML) levegőmérései alapján a kifolyási ponton közvetlen körzetén kívül

sehol nem mérhető határérték fölötti légszennyező anyagkoncentráció,

így valószínűleg a kén-hidrogén okozhatja a bűzhatást, ami határérték alatti koncentráció esetén is előfordulhat, tette hozzá a kancelláriaminiszter

A vízmintavételi eredmények a vízügyi hatóságnál állnak rendelkezésre, napi rendszerességgel végeznek méréséket – folytatta –, a környezetvédelmi hatóság rendelkezésére álló adatok alapján pedig

a vízfolyáson habzás, valamint halpusztulás sehol nem tapasztalható.

A tárcavezető megjegyezte azt is, hogy a környezetvédelmi hatóságon jelenleg hatósági eljárás sincsen folyamatban, ahogyan a lakosság részéről sem érkezett jelzés az elmúlt napokban.

Egyszeri eseményről volt szó – szögezte le Gulyás Gergely –, azóta azonban semmilyen rendellenesség nem tapasztalható. Semmilyen határérték túllépést a hatóságok nem mérnek, ehhez képest pedig csak rémhíreknek tudja minősíteni az ezzel kapcsolatos különböző sajtóban és máshol megjelenő találgatásokat.

Nyereséges

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kkormányinfón kérdésre válaszovla azt is cáfolta, hogy az eladás alatt álló Mátrai Erőmű veszteséges lenne. Gulyás Gergely elmondása szerint stratégiai fontosságúnak tekintik a lignitvagyont, miután rendkívüli helyzetekben ez jelenthet energiatartalékot Magyarország számára.

Majd megjgyezte, való igaz, 2017-ben még veszteséges volt, de ezt követően nyereségessé vált, ennek köszönhetően az eredménytartalék terhére 11 milliárd forint osztalékot fizetett ki az erőmű a tulajdonosoknak az elmúlt évben.

Mint ismert, az Opus Global Nyrt. és a Status Energy Magántőkealap szándéknyilatkozatot írt alá az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 százalékos közvetett tulajdoni hányadának eladásáról.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Mátrai Erőmű (1) – Gulyás Gergely, kormányinfó
 
Mátrai Erőmű (2) – Gulyás Gergely, kormányinfó
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018