Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Fél évvel a Hableány-katasztrófa után sem változtattak a szabályozáson

Infostart
2019. november 20. 12:55
Kiderült azonban, hogy a Viking szállodahajó mögött álló cég másik, közelben álló hajójának kapitánya ellen is eljárás indult, mert nem segített.

Amikor májusban 28 ember életét vesztette májusban Budapesten a Viking Sigyn és a Hableány hajók ütközésekor a Dunán, a hatóságok azt ígérték, változtatnak a jogszabályokon, ha azzal elkerülhetők a hasonló tragédiák. Egy hajózási vállalat vezetője megerősítette: nem történt törvénymódosítás az elmúlt fél évben, változás azonban így is van - írja az Euronews.

"Az emberek jobban figyelnek, megrázta a hajózási társadalmat ez, főleg azokat, akik rutinból hajóztak" - vélekedik Szalma Botond, a Plimsoll Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a hajósok többsége bár "bekötött szemmel is" végig tudna menni a Dunán, mégis elég egy pillanatnyi figyelemkiesés, például mobilozás.

A Hableány tulajdonosát (Panorama Deck Kft.) képviselő ügyvéd, Sógor Zsolt szerint két dolog vezetett a tragédiához:

  • a szabályok nem felelnek meg a kor követelményeinek, illetve
  • a létező szabályokat sem tartották be.

Szalma Botond szerint a megoldás az lenne, ha az óriáshajók mozgását szabályoznák, városnézésre csak kisebb, helyi járműveket használnának.

Sógor Zsolt elmondta még, hogy a Viking mögött álló cég másik szállodahajója is a közelben volt, annak kapitánya ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt eljárás indult.

A hajóbalesetről szóló korábbi híreinket ITT olvashatják.