Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

A magyar légierőtől lesznek hangosak az esték és nappalok

Infostart
2019. november 5. 14:39
Mi-24-es harci helikopterekkel és JAS-39 Gripen vadászrepülőgépekkel hajtanak végre levegő-föld éleslövészetet a héten az MH Bakony Harckiképző Központ lőterén, a Bakonyban.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis harci helikopterei áttelepültek az újmajori gyakorlótérre, hogy a hét során végrehajtsák a kiképzési tervüknek megfelelően levegő-föld gépágyús éleslövészetüket, miközben szintén gépágyús lövészetet kezdett a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, ezúttal Pápáról felszállva – számolt be a Veszprém megyei hírportál.

A levegő-föld feladatok során a Mi-24P harci helikopter 30 mm-es ikercsövű gépágyújával, valamint a Gripen 27 mm-es egycsövű gépágyújával hajtanak végre a katonák éleslövészetet, előretolt földi repülésirányítók segítségével.

A feladatok pontos és precíz végrehajtása nem egyszerű művelet, a földi repülésirányítók és a repülőeszköz személyzete rádión kommunikál angol nyelven, miközben különböző célmegjelölő eszközök és eljárások segítségével adják meg, hova is kell lőni a repülőgéppel. Ezt a katonáknak nem csak nappal, hanem a sötétben, éjszakai körülmények között is gyakorolniuk kell, így a hét folyamán

mindennap 13 órától este 22 óráig lehet számítani jelentős zajhatással járó légi járművekre, valamint a gépágyúsorozatok zajára

– emelte ki a Veol.hu.