Nyitókép: Facebook

Rejtélyes, üres, de plombált szavazóurnát találtak eldobva Budakeszin

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2019. október 15. 12:20
Hegyesi Beáta, az ellenzék polgármesterjelöltje szerint az urnát használták vasárnap, a Nemzeti Választási Irodánál tett bejelentést. A helyi jegyző szerint minden urnát szabályosan használtak fel, és egyetlen szavazólap sem veszett el, a mozgóurna már hulladék volt.

Hétfő este fél 9 tájban Hegyesi Beáta budakeszi ellenzéki polgármesterjelölt telefonhívást kapott: egy mozgóurna hever a főúton a Coop áruház előtt - tudatta az InfoRádióval az érintett jelölt.

"Odamentem, ott már többen álltak, és valóban, a padkára, a fűre oda volt helyezve egy mozgóurna. Igazából nem tudom, hogy mozgóurna-e, mert a szavazóhelyiségekben is használtak ilyen papírurnát a műanyagurnák mellett" - fogalmazott Hegyesi Beáta, vagyis akár még az is elképzelhető, hogy a szavazóhelyiségből kikerült, "rendes" urnáról van szó.

Benne semmilyen papírt nem találtak, sem szavazólapot, sem egyebet, de a környéken sem.

"Becsuktuk az urnát, és akkor látszott, hogy maga az urna szája, ahol a szavazatokat be kell ejteni, pecsétes plombával le volt zárva, ahol viszont a szavazatszámláláshoz ki kell nyitni az urnát, ott már nyitva volt" - folytatta Hegyesi Beáta, aki szerint vasárnap este 7-kor leplombálhatták az urnát, majd ürítették a szavazatokat.

A helyszínről és az urnáról fotókat készítettek, majd hívták a rendőrséget a helyzet tisztázására. A rendőrök az első hívásra nem jöttek, a másodikra azt mondták, jönnek, de nagyon elfoglaltak, másfél órával később pedig azt mondták, nem az ő hatáskörük, Hegyesi Beáta szerint a rendőrség azt közölte velük, "kezdjünk vele, amit akarunk, forduljunk a sajtóhoz".

"Akkor, este 11-kor már nem fordultam a sajtóhoz, kitettem a politikusi Facebook-oldalamra, és azt írtam oda, hogy találtunk egy urnát" - tette hozzá.

Azt állítja a rendőrségi bejelentés alkalmával a rendőrség nem tartotta magát illetékesnek, utána jelölttársaival egyeztetve a Nemzeti Választási Irodához fordult, csatolva a fényképeket.

Hegyesi Beáta egész biztos, hogy voltak szavazólapok az urnában, akár több száz is, amin még a szavazóköri delegáltak aláírásai is rajta vannak.

Úgy látja, a választás végkimenetelétől függetlenül fel kell göngyölíteni az ügyet, ami a választási bizottság, illetve a rendőrség dolga.

"Ha esetleg a kukásautóból esett ki, mert elvitték megsemmisíteni, akkor derüljön ki legalább ez" - követelte Hegyesi Beáta, aki nem követel újraszámlálást, ha erre szükség van, azt az illetékes szerveknek kell elrendelni.

Az InfoRádió megkereste a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot, válaszában azt írta, hogy ők nem kaptak bejelentést vagy feljelentést az ügyben.

Keressük az Országos Választási Irodát és az ügy további budakeszi érintettjeit is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hegyesi Beáta
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást