Nyitókép: honvedelem.hu

Különleges tréningen vett részt a magyar elitegység

Infostart
2019. október 14. 13:00
Missziós felkészítés keretében ötnapos lélektaktikai tréningen vett részt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár különleges műveleti csoportja.

A Nemzetközi Oktatási Központ képzésén Végh József kriminálpszichológus vezetésével különböző szituációs gyakorlatokkal készültek a katonák az előttük álló feladatokra - írta a honvedelem.hu.

A lélektani tréning célja, hogy a katonák stresszhelyzetekben ismerjék meg és tudják megváltoztatni azokat az automatikus válaszokat, amelyek befolyásolják az egyén cselekvését. Emellett segítséget nyújt olyan új, feltételes reflexek kialakításában, amelyek a katona feladatának végrehajtásához elengedhetetlenek.

Azon a napon, amikor a honvedelem.hu szerzője betekintést nyerhetett a képzésbe, a csoport azt gyakorolta, hogyan nézzenek szembe az épületek közt kialakult harci érintkezéssel.

A helyzetek megoldásának kulcsa egyrészt a helyzetfelismerés, másrészt a feladatismeret. Azt, hogy mennyire volt stresszélmény egy gyakorlat, abból is lehet tudni, hogy milyen pontosan emlékszik az illető a történtekre: mikor mit csináltak, mikor mi történt, és mire mi volt a válaszreakció” – magyarázta a pszichológus.