Különleges óvoda nyit a II. kerületben

Infostart
2019. október 10. 16:21
Az egyéni igény-központú, inkluzív, elfogadó szemléletű módszert alkalmaznak, amelyben az ép és sérült gyerekek együttműködésén, együttnevelésén, kreativitásuk fejlesztésén van a hangsúly.

A II. kerület legújabb óvodája a Kadarka utcában az egyéni igény-központú nevelés követelményeinek megfelelően készült. „Az önkormányzat keretet ad ennek megvalósításához, a tartalmat a szakemberek teszik hozzá. Igyekszünk rugalmas keretrendszert biztosítani, amelyben megjelenhetnek azok a szakmai szempontok és áramlatok, amelyek segíthetnek egy-egy egyedi esetben a gyerekek minél teljesebb körű integrációjában” – mondta a pedagógusok és szülők részvételével tartott kerekasztal-beszélgetésen Láng Zsolt polgármester. „A II. kerületben van egy határozott értékrend, amely mentén gondolkodunk, és elindítjuk a fejlesztéseinket, és ez mozgat bennünket ebben az esetben is” – tette hozzá.

Kitért arra: gyerekkorában a Marczibányi téri Kodály iskolába járva számára természetes volt, hogy a szomszédos épületben mozgássérült fiatalokat láttak, velük beszélgettek, őket segítették nap mint nap, és ez felnőttként is meghatározza hozzáállását. A polgármester úgy fogalmazott, nincs általános érvényű modell arra, hogyan lehet egészséges, egymásra figyelő társadalomban felnőni, ehhez a szakemberek tudására, módszereire van szükség.

Kókayné Lányi Marietta, a kerületben működő, az inkluzív módszert évtizedek óta alkalmazó Gyermekek Háza pedagógiai vezetője hangsúlyozta, minden gyerekre fejlesztő hatással van, ha ezzel módszerrel nevelik. Harsányi Eszter, a Nestingplay társadalmi vállalkozás vezetője – akinek második gyermeke súlyos epilepsziával született, vállalkozása pedig olyan program, amelynek rendszerében a játék, a játszótér az integrálás elsődleges eszköze – hasonlóan fogalmazott: „Együtt játszani egy eltérő viselkedésű gyerekkel hihetetlen kooperációt igényel”.

Tihanyi Dominika tájépítész, az új óvoda környékén kialakítandó több ezer négyzetméteres Pokorny Közösségi Liget egyik tervezője arról beszélt, hogy ennél a projektnél a játszótér és a közpark tervezésénél már jelen van az egyéként még nem jellemz inkluzív szemlélet, azaz az ép és a sérült gyerekek itt egyaránt tudják majd használni ugyanazokat az eszközöket.

A Gyarmati Dezső Uszodát vezető Drávucz Rita kislánya a Mozgásjavító Óvodába járt; a szakember azt emelte ki, hogy a különleges bánásmódot igénylő gyermekek a sport által közös élményekkel gazdagodhatnak. A szakemberek a beszélgetés során több konkrét esetet is említettek, amelyeknél az egyéni igény-központú nevelés, az inkluzív szemlélet jelentős szerepet játszott.

A most elkészült, megújuló energiával és csapadékvíz-hasznosítással működő, 100 férőhelyes, 1167 négyzetméteres Kadarka Utcai Óvoda – amelyet hamarosan birtokba vesznek a gyerekek – kiemelt helyszíne lesz a II. kerületben megvalósuló egyéni igény-központú nevelésnek: ép és sérült gyerekek egy óvodai csoportba járnak majd, az udvari játszóeszközöket is úgy alakították ki, hogy lehetőséget biztosítsanak mindenkinek a közös, kreatív játékra. Emellett speciális, csak a fejlesztésre, egyéni foglalkozásokra használható helyiségeket is kialakítottak. A II. Kerületi Önkormányzat a törvényi előírásokon felül biztosítja a szükséges szakemberlétszámot – pedagógiai asszisztens, pszichológus, logopédus –, hogy a gyerekek fejlesztése maradéktalanul megvalósulhasson.

A Kadarka Utcai Óvoda építéséhez 400 millió forint vissza nem térítendő pályázati forrást nyert a II. Kerületi Önkormányzat, a többit az önkormányzat saját forrásból biztosította.