eur:
393.24
usd:
368.27
bux:
66067.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Lezárt urna az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

55 ezer 114-en kérik a választók bizalmát - október 13. a számok tükrében

Vasárnap polgármestereket, valamint települési, megyei és nemzetiségi képviselőket választ az ország. Néhány helyen azonban elmarad a szavazás, mert nincs elegendő jelölt.

Október 13-án 3175 település 10 278 szavazókörében 8 millió 32 ezer választópolgár, köztük 40 ezer első választó járulhat az urnákhoz. Ők sok mindenkire szavazhatnak, mert

az önkormányzati választás a legbonyolultabb az összes közül,

mondta az InfoRádiónak Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. "Önkormányzati képviselő-testületi tagokra, megyei képviselő-testületi tagokra, polgármesterre és a fővárosban főpolgármesterre, valamint helyi, megyei és országos nemzetiségi testületekre szavazunk. Mindenféle szavazólapon ott lesz rajta, hogy hogyan szavazhat, illetve, hogy hány szavazata van a választópolgárnak, de ez rendesen megnehezíti a voksolók dolgát" – fogalmazott.

A választáson négy főpolgármesterjelölt, 7483 polgármesterjelölt, 34 898 egyéni listás, 5763 egyéni választókerületi, 5112 kompenzációs listás, valamint 1854 megyei és fővárosi listás jelölt indul, vagyis

összesen 55 114-en kérik a választók bizalmát, ami 4 ezerrel kevesebb, mint 5 éve.

A legtöbb egyéni listás jelöltet, 49-et egy 2600 lakosú Békés megyei településen, Kunágotán regisztrálták, míg a legtöbb polgármesterjelölt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hermánszegen van, ahol 246-an élnek és 9-en szeretnének a falú elöljárója lenni. Érdekesség, hogy 28 egyéni listás jelöltnek nincs lakcíme, de ez nem azt jelenti, hogy hajléktalanok, hanem valószínűleg olyan albérletben laknak, amelynek tulajdonosa nem engedélyezte nekik a bejelentkezést. A legtöbb jelölt, 38 547 független.

A nemzetiségi jelöltek száma 15 704, ami 2 ezerrel több, mint 2014-ben volt. A legtöbb nemzetiségi jelölt Budapest VIII. kerületében indul,

Józsefvárosban 81 akarják képviselni a 13 nemzetiség valamelyikét.

A 2715 települési nemzetiségű választásból 2192-t tudnak megtartani, a többi elmarad, mert nincs elég jelölt, vagy szavazó. A kitűzött 64 területi nemzetiségű választásból kettő hiúsul meg hasonló okból, a 13 országos nemzetiségű választás közül azonban mindet meg lehet rendezni. A nemzetiségi szavazás miatt egyébként akár sorok is kialakulhatnak a szavazókörök előtt, tudta meg az InfoRádió Pálffy Ilonától. "Olyan elképzelések is vannak, hogy ahol sok a nemzetiségi választópolgár, ott először leszavaznak az önkormányzatira a fehér szavazólapokkal, utána kijönnek, megkapják a zöld szavazólapokat és újra visszamennek a fülkébe, ez is lényegében megduplázza a választópolgárok számát – fűzte hozzá. – Emiatt számítunk arra, hogy lassabb lesz a szavazás menete, és lehetnek sorban állások,
de olyan mértékben készülnek rá a jegyzők mindenütt, hogy remélem, túl sok fennakadás nem lesz."

Négy településen viszont nem lesz választás. A Veszprém megyei Szepezden és a Zala megyei Lakhegyen nincs elég polgármesterjelölt a voksoláshoz. Lakhegyen, valamint a Baranya megyei Apátvarasdon és a Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson képviselőjelöltből sincsen elegendő. Szepezden december 8-án tartják meg a voksolást, Lakhegyen még nem döntöttek az új időpontról, de valószínűleg januárra tűzik ki. Addig mindegyik településen a jelenlegi képviselők és polgármesterek maradnak hivatalban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Ha igazán izgalmas tőzsdei befektetéseket keresünk, akkor néha érdemes lehet kitágítani a fókuszunkat a megszokott „állampapír-OTP-nagy amerikai cégek" nexusából, és akár egészen távoli országok részvénypiacain is körülnézni. Elemzésünkben pontosan erre teszünk kísérletet, egy olyan ország egyik legizgalmasabb iparágából szemezgetünk, amely számos elemzők várakozása alapján óriási növekedés és gazdasági fejlődés előtt áll.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×