Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Régi fényében tündökölhet a nagy múltú katonai bázis

Infostart
2019. október 8. 09:49
Kedden leteszik a Honvédelmi Minisztérium szentkirályszabadjai raktárának alapkövét, a beruházást hamarosan újabbak követhetik.

Szentkirályszabadján hamarosan megkezdik egy katonai logisztikai és kiképző bázis kivitelezését – értesült a Magyar Nemzet. Az egykori honvédségi központ területén mintegy húszezer négyzetméteres, korszerű katonai bázis megépítését tervezik, erről már augusztusban beszélt Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Kedden leteszik az alapkövét a Honvédelmi Minisztérium raktárának, amely ehhez a beruházáshoz kapcsolódhat, és a szentkirályszabadjai repülőtérhez vezető bekötőút melletti építési területen húzzák majd fel a tárca megbízásából.

A településen működött valamikor az ország egyetlen harcihelikopter-ezrede, és az egyetlen magyar helikopteregység,

ahol a Mi–24-es harci helikopterek álltak rendszerben. A lap megjegyezi, az 1990-től datált, itt állomásozó, korábban szebb napokat látott 87. Bakony Harci Helikopter Ezredet később megszüntették, a megmaradt egységeket Szolnokra költöztették át, sok katona a költözés helyett a nyugdíjat választotta.

A reptér sorsa ezt követően kérdésessé vált. Szerettek volna egy nemzetközi repülőteret létrehozni a helyén, ám a környező települések ezt megvétózták. Jelenleg csak kisgépes repülés működik a területen.

Felvetődött a repülőtér vegyes, katonai és polgári hasznosítása is,

ehhez akár lendületet is adhat egy katonai bázis létesítése a térségben.