eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Tarlós István főpolgármester (b2) és Karácsony Gergely, Zugló polgármestere (b3) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2017. április 5-én. A közgyűlés döntött a római-parti védmű Duna-part menti nyomvonalon történő megépítéséről.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Főpolgármester-jelölti esélyek: különös számokat hoznak a felmérések

A Nézőpont Intézet felmérése szerint Tarlós István magabiztosan, 13 százalékkal vezet Karácsony Gergely előtt. A Medián, Karácsony Gergely korábbi munkahelye, viszont fej–fej melletti eredményt, hibahatáron belüli különbséget mért.

Karácsony Gergely hangfelvétele nem változtatott tartósan a főpolgármester-jelöltek népszerűségén. A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint a biztosan választók 53 százaléka Tarlós Istvánra, 40 százaléka Karácsony Gergelyre, 7 százaléka pedig Puzsér Róbertre szavazna. A felmérés szerint azonban a kiszivárgott hanganyag rossz fényt vet Karácsony Gergelyre és a pártjára, mondta Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója.

"A budapestiek 44 százaléka úgy gondolja, hogy Karácsony Gergely párttársainak szerepe volt a kiszivárgott beszélgetés rögzítésében, mindössze 28 százalék szerint nem. A Párbeszéd politikusai által három napos késéssel bemutatott »alternatív tények« segítségével, úgy tűnik,

Karácsony túléli az alkalmasságára, zuglói múltjára és a balliberális összefogás állapotára rossz fényt vető botrányt

– ismertette a szakértő. – Az előző heti mérésünkben ugyan még volt egy nagyobb ugrás Tarlós István népszerűségében és Karácsony Gergely visszaesésében, de alapvetően mostanra visszaállt a helyzet, ami korábban is tapasztalható volt. Vagyis elmúlt ennek a kiszivárgott hanganyagnak a hatása" – tette hozzá.

A Nézőpont felmérése szerint Tarlós Istvánt a budapestiek 62 százaléka tartja alkalmasnak a városvezetésre, Karácsony Gergely esetében ez 18 százalék. A válaszadók 49 százaléka azt mondja, hogy a két jelölt közötti meccs nem lefutott. Ugyanakkor a budapestiek nagy többsége Tarlós István győzelmére számít. "Tulajdonképpen kétharmados többségben van, 67 százaléknyian nyilatkozta így. Karácsony Gergely győzelmére mindössze 18 százaléknyian számítanak" – fogalmazott Nagy Dániel.

A korábban Karácsony Gergelyt is foglalkoztató Medián közvélemény-kutatása más eredménnyel zárult. Felmérésük szerint a biztos választók között

Karácsony Gergely statisztikai hibahatáron belülre került Tarlós Istvántól.

Míg a jelenlegi városvezető 33 százalékot, a baloldali-liberális pártok által támogatott ellenzéki jelölt 31 százalékot kapna. A Medián szerint Puzsér Róbertre a választók 5 százaléka voksolna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×