Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

35 milliárdos felújítás kezdődik egy fontos budapesti Duna-hídon

Infostart
2019. október 3. 06:12
A Déli összekötő vasúti hídon kettő helyett három vágány lesz, átalakul a teljes környezete is.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kihirdette a Rákóczi híd közvetlen szomszédságában levő Déli összekötő vasúti Duna-híd közbeszerzésének végeredményét: a munkákat a Duna Aszfalt Kft. fogja elvégezni nettó 35,92 milliárd forintos értéken - írja a magyarepitok.hu.

A IX. kerületi Soroksári utat és az újbudai Nádorkertet összekötő, 510 méteres híd elsőként 1877-ben készült el, ám később nem tudott megfelelni a megnövekedett igényeknek, így 1913-ra egy új híd épült a helyén. A visszavonuló németek a hidat 1944-ben felrobbantották, a híd harmadjára 1950-re készült el, de az utóbbi több mint 50 évben igencsak megöregedett. A vasúti híd közvetlen szomszédságában épült fel az 1995-ben átadott Rákóczi híd.

Az egyik fő feladat, hogy a Keleti pályaudvar és Hegyeshalom közötti vonalon fekvő hídon a meglévő két, egyvágányos szerkezetet el kell bontani, és három új, egyvágányos szerkezetet kell építeni a helyére. A vasúti infrastruktúrát is át kell építeni: többek közt a biztosítóberendezés, a vonatbefolyásoló rendszer, a távközlés is megújul. Hozzávetőlegesen három kilométernyi vágány érintett.

A régi hidat át kell alakítani úgy, hogy az új vágányokat fogadni tudja, és új, cölöpfalas hídfőt kell építeni a budai oldalon. Zajvédő falakat építenek a hídon és a csatlakozó szakaszon, és a munkálatok közben biztosítani kell a vasúti forgalmat két vágányon.