A kormányfő már egyeztetett az Európai Bizottság megválasztott elnökével Trócsányi László ügyéről - a nap hírei

Infostart
2019. szeptember 27. 22:07
Vízszűrő berendezéseket helyeztek üzembe az állami fenntartású kórházakban a kórházi fertőzések megelőzésére. Több ezer diák vett részt a 3. globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetésen.

A miniszterelnök továbbra is Trócsányi Lászlót tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy az Európai Bizottság magyar tagja legyen. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elmondta: megegyezett Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnökkel abban, hogy megvárják, míg az Európai Parlament összeférhetetlenséget megállapító jogi bizottsága írásba foglalja döntését.

Magyarország felelősséget érez a világban üldözött keresztény közösségekért - mondta New Yorkban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az ENSZ konferenciáján arról beszélt, hogy a Hungary Helps programban Magyarország már 40 millió dollárnyi közvetlen pénzügyi támogatást nyújtott az üldözött keresztény közösségeknek.

Uniós szinten és Magyarországon is több mint 8 százalékkal nőtt a felsőfokú végzettségű fiatalok aránya az elmúlt 10 évben - derült ki az Európai Bizottság jelentéséből. A dokumentum Magyarországról azt állapította meg, hogy erősödtek a diákok teljesítménye közötti különbségek kiegyenlítésére irányuló intézkedések, miközben szigorodtak a felsőoktatásban való részvétel feltételei.

3,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta június-augusztusban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 34 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 517 ezerre emelkedett. A Pénzügyminisztérium tovább növelné a foglalkoztatást.

Újabb mélypontot ért el a forint az euróval szemben, péntek délelőtt 336 forint 30 filléren állt az árfolyam. A hazai fizetőeszköz a dollárral szemben is több mint 17 éves mélypontra került, a délelőtti kereskedésben elérte a 308-as szintet.

A Mol poliolüzemének alapkőletételével elindult az ország legnagyobb hazai hátterű beruházása Tiszaújvárosban. Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a cégcsoport 1,2 milliárd eurós fejlesztéséhez a kormány 131 millió eurós támogatással járul hozzá.

Vízszűrő berendezéseket helyeztek üzembe az állami fenntartású kórházakban a kórházi fertőzések megelőzésére. Kásler Miklós miniszter elmondta: a melegvíz-rendszer mikrobiológiai csíramentesítésére szolgáló szűrőrendszer 2,5 milliárd forintba került.

Meghaladta a 14 ezret a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására benyújtott kérelmek száma, az eddig folyósított támogatások összege pedig már másfél milliárd forint - közölte a családügyi államtitkár. Novák Katalin kifejtette, a családvédelmi akcióterv elemei közül az autóvásárlási támogatás az egyik legnépszerűbb intézkedés.

Átállt az elektronikus kézbesítési rendszerre szeptemberben a teljes postai hálózat. Az ügyfelek most már nyomon követhetik a könyvelt levelek útját, a kézbesítők digitális eszközön adják át a tértivevényes és ajánlott leveleket, a nagyobb települések kézbesítői pedig az értesítőket ki is tudják nyomtatni.

Az önkormányzati választáson 61 olyan jelölt indul, aki nem magyar állampolgár, de van magyarországi lakcíme. A jelöltek 10 uniós tagországból származnak, a legtöbben Szlovákia, Németország és Hollandia állampolgárai.

Több ezer diák vett részt a 3. globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetésen a belvárosban. A világ sok nagyvárosában fiatalok ezrei vonulnak utcára péntekenként a klímaváltozás elleni hatékonyabb fellépésért.

Tagadta a kínai külügyminisztérium, hogy országának köze lenne az Airbus alvállalkozói elleni kibertámadásokhoz. Az AFP francia hírügynökség közlése szerint az elmúlt egy évben négy nagyobb támadással vették célba az európai repülőgép-konstruktőr alvállalkozóit

Szaúd-Arábia megnyitotta kapuit a turizmus előtt. A jövőben 49 ország állampolgárai igényelhetnek elektronikus úton vízumot. Kína, Japán, az Egyesült Államok és Európa országai kerülnek fel a listára.