Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Felfoghatatlan összegeket nem tudnak kifizetni beszállítóiknak a kórházak

Infostart
2019. szeptember 18. 18:40
Csak augusztus hónapban 6 milliárd forinttal nőtt a kórházak lejárt tartozása.

A Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataiból kiderül, augusztusban mintegy 6 milliárd forinttal nőtt a magyar kórházak lejárt fizetési határidejű adóssága, ezzel a nyár végére átlépte az 53 milliárd forintot az összeg - írja a Napi.hu. A summa felét ráadásul már több mint két hónapja ki kellett volna fizetni a beszállítóknak.

Az idei évi növekedés az adatok alapján 38 milliárd forint. Ágazati szereplők - mint a lap írja - a háttérben a "féktelen bérversenyt" látják.

Tavaly augusztusban 6 helyett még csak 1,3 milliárd forinttal nőtt az adósság, ugyanekkora tartozásállomány pedig, mint most, csak november végére jött össze. Az év végére 70 milliárdhoz közelíthet a tartozásállomány.

A legnagyobb adós a Honvédkórház (3,7 milliárd forint, ebből 2 milliárd kifizetési késése több hónapos). Rosszul áll a Debreceni Egyetem is (2,8), de a szegedi és a pécsi intézmény is közelíti a 2 milliárdos mínuszt.

A 100 kórházból további 15 intézményben haladja meg az egymilliárdot a kifizetetlen számlák értéke (Péterfy, Dél-pesti, Békés megyei, Jász-Nagykun-Szolnok megyei).

Az állami szervek adósságaira jutott forrás, hisz

nullszaldós az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ),

a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) valamint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) is.

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatójától a lap úgy tudja, egy új finanszírozási rendszer előkészítésén dolgoznak, ellátásalapú, eredményorientált rendszerben gondolkodnak, amelyben az intézmények nem több kapacitásért (tvk), hanem több ellátási feladatért pályázhatnának. Az átalakítás fedezete pedig elméletben az a 40 milliárd forint, ami már ez év elejétől rendelkezésre áll.

A kórházi beszállítók késleltetett kifizetése a kkv-szektort érinti legrosszabbul.