Nyitókép: Pixabay

A célvonal előtt a magyar MI-stratégia gerince

Infostart
2019. szeptember 16. 08:11
Az ősz folyamán várhatóan elkészül a mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó akcióterv.

A mesterséges intelligencia által dominált előttünk álló időszakban egy ország versenyképessége nagyban fog függeni a nemzeti adatvagyon hatékony hasznosításától. Ennek feltétele egy szabályozási környezet kialakítása, amihez tisztázni kell az adat és adatbázisok jogi fogalmait, kezelését és vagyonelemként való értelmezhetőségét mind a közszféra, mind a magánszféra számára – mondta a Magyar Hírlapnak Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az ősz folyamán várhatóan elkészül a mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó akcióterv, az intézkedéscsomag pedig az idei év végére vagy jövő év elejére tervezett MI-országstratégia gerincét alkotja, és több fontos elemet tartalmaz. Ezekről elmondta:

szükség lesz egy olyan keretrendszerre, amelynek segítségével szabályozott és gördülékeny módon tudnak együttműködni a piaci szereplők a kutatóintézetektől az üzleti szférán át az egyetemekig, illetve az állami szektorig.

A társadalmi érzékenyítésre szintén nagy hangsúlyt fektetnek, valamint készítenek egy MI-térképet is, amelyen beazonosítják a területen tevékenykedő szereplőket.

Jakab Roland felidézte, hogy több európai uniós tagországban - köztük Németországban és Franciaországban - már készült MI-stratégia, ugyanakkor számos tagállamban még nyoma sincs ilyen dokumentumnak.