INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 3. hétfő
Hermina

orbán viktor

kossuth rádió

jó reggelt magyarország

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.

Orbán Viktor: arra számítok, hogy lesznek még forró pillanataink

Infostart

Egy küzdelem még hátravan, az Európai Parlament meghallgatja a jelölteket, és csak azután véglegesítik őket, minden esetre a közbülső siker is siker - értékelte a miniszterelnök, hogy a szomszédság- és bővítéspolitikai tárcára jelölte az Európai Bizottság megválasztott elnöke Trócsányi Lászlót. Orbán Viktor második és harmadik családvédelmi akciótervről is beszélt a Kossuth Rádióban.

Mégiscsak egy francia műveltségű professzorról, tapasztalt nemzetközi diplomatáról beszélünk, aki alkotmányjogász és a velencei bizottság tagjai volt, nem lehet rajta fogást találni - forgalmazott a Kossuth Rádió reggeli műsorában a kormányfő. Orbán Viktor ugyanakkor számít még "forró pillanatokra" a meghallgatások során, mint mondta a támadók csak azt hozhatják fel Trócsányi László ellen, hogy "rossz helyről jött, merthogy magyar, de ezt az érvelés nem tudjuk elfogadni".

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a V4-ek két európai bizottsági alelnököt is adhatnak, és nagyon jelentős portfóliókat kaptak. Ha az európai bizottsági pozíciók szétosztásához hozzávesszük, hogy változás történik a Nemzetközi Valutaalap, az IMF élén is, ahol "egy bolgár hölgyet sikerült jól megtámogatnunk, és ezért a V4-ek küzdöttek leginkább", mindez azt mutatja, hogy

a V4-ek pozíciója a folyamatos felértékelődés folyamatában van

- mondta a kormányfő, aki csütörtökön a V4-ek és a nyugat-balkáni államok csúcstalálkozóján vett részt Prágában. Orbán Viktor szerint mindaz, ami az európai parlamenti választáson és azóta történt, a magyar nemzeti érdekek szempontjából kedvező folyamat és jó hír. A megrekedt európai bővítésről a kormányfő azt mondta, van egy bővítési fáradtság, ha ez nem lenne, a kontinens nyugati része sokkal jobban teljesítene, hiszen a piac bővítése mindig gazdasági potenciált jelent, nem elvesz, hanem hozzátesz a teljesítményhez.

Orbán Viktor szerint, ha nem hezitált volna az unió, ha Macedónia, Montenegró és Szerbia már bent lett volna az Európai Unióban, akkor a migránsok nem jutottak volna el Németországba. Ha a balkáni térségben nem lett volna ez a fehér folt, és ott is uniós tagállamok lettek volna, akkor Görögország után már Montenegróban, Szerbiában vagy Macedóniában meg lehetett volna őket állítani.

Arról, hogy az egyik biztosi poszt megnevezése, az európai életforma védelme kifejezés heves bírálatokat kapott, Orbán Viktor úgy reagált, ez jól mutatja, hogy baj van, mert ha van egyáltalán szép és fontos feladat a politikában, az éppen az, hogy az emberek szabad életformáját megpróbálják megvédeni. A vita a miniszterelnök szerint inkább arról szól, hogy a migrációt minek tekintjük, veszélynek, vagy az életformánk természetes velejárójának. Az európaiak többsége Orbán Viktor szerint veszélynek tekinti azt.

Azért vagyok európai, mert magyar vagyok, ha nem lennék az, nem is tudnék európai lenni

- így reagált Orbán Viktor arra, hogy Jean-Claude Juncker az Euronews hírcsatornának adott interjúban úgy fogalmazott: Orbán Viktor nem európai vezető, miután az első számú gondja Magyarország, nem pedig Európa, márpedig az Európai Bizottság leköszönő elnöke szerint nagy hiba figyelmen kívül hagyni a tágabb összefüggéseket.

Orbán Viktor azt mondta, mi nem levakarni akarjuk magunkról, hogy magyarok vagyunk, "életem legfontosabb pillanatának tekintem, hogy magyarnak születtem".

A magyarországi korrupcióról szóló bírálatokra a kormányfő azt mondta, olyan országban, ahol fejlődés, beruházás van, ahol folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, ott nem lehet meghatározó a korrupció. Arra is reagált Orbán Viktor, hogy Angela Merkel a 30. Páneurópai Pikniken, Sopronban elismeréssel szólt arról, ahogy Magyarország felhasználja az uniós forrásokat. Orbán Viktor szerint ha a jelentős országok vezetői azt mondják, hogy például az amerikai és a német befektetők számára Magyarország kívánatos hely, mert jól használják fel a forrásokat, az komoly elismerés. Magyarország legfontosabb befektetője Németország,

"a vitánk Németországgal nem gazdasági, hanem politikai jellegű szokott lenni,

mert Németország migrációpárti, ennek ellenére jó a két ország kapcsolata".

Fájdalmas, hogy a magyar fiatalok több gyermeket szeretnének vállalni, mint amennyit végül vállalnak. Itt van egy akadály, ami ha nem volna jobban boldogulnának a fiatalok, ezt az akadályt igyekszik a kormány elhárítani, ezt hívják családpolitikának - fogalmazott a miniszterelnök. Mint mondta, a kormány sok mindent tett, de ennél is többre van szükség, ezért újabb, második és harmadik családvédelmi akcióterv részletei is formálódnak a fejében - fogalmazott a kormányfő.

A közelgő önkormányzati választások tétjéről Orbán Viktor azt mondta, alkalmas vezetőket kell találni a városok, települések élére. A jó polgármesternek és képviselőnek mindenkivel együtt kell működnie a település boldogulása érdekében, szerinte Tarlós István főpolgármester ilyen vezető. Ha valaki ennek ellenkezőjét hirdeti az alkalmatlan, mert nem érti, miről szól az önkormányzati választás - mondta a miniszterelnök.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018