eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma
A Gőzmozdony utca 2-8 felújtott, színesre festett panelház a Kőbánya Újhegyi lakótelepen. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Róka László

Nagy a gond a panelházak szemétledobóival

Bezárná a panelházak szemétledobóit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete, mert nagyon sok helyen nem rendeltetésszerűen használják őket, emiatt elszaporodnak a csótányok és a patkányok, illetve rendszeresek a kisebb-nagyobb tűzesetek. Ráadásul a szemétledobók nem teszik lehetővé a szelektív hulladékgyűjtést - mondta az InfoRádiónak az egyesület szakmai igazgatója. Weisz Gábor Miklós szerint azonban sok lakó megakadályozza, hogy a társasházi közgyűlés többsége lakatot tegyen a szemétledobókra. Magyarországon hozzávetőleg félmillió panellakás van, és a tízemeletes házak többségébe a 70-es, 80-as években beépítették a hulladék ledobására alkalmas csövet.

Rengeteg társasházban a szemétledobókat nem megfelelő módon használják: elfordul olyan például, hogy

valaki a feleslegessé vált ebédmaradékot önti bele a lábosból a csőbe, megfertőzve ezzel az egész épület rendszerét, növelve a patkányok és csótányok megjelenésének lehetőségét

- mondta Weisz Gábor Miklós.

Olyan is előfordul, hogy a szemétledobó helyiséget szeméttárolásra használják, ami tűzveszélyes - figyelmeztet a katasztrófavédelem. Az olajos, zsíros szemétmaradékok tűz esetén pedig nem csupán a csövekben, hanem a lakásokban is komoly károkat okozhatnak.

A ledobók takarítására, valamint fertőtlenítésére létezik megfelelő és szakszerű technológia: ennek során a szakemberek egy kürtő tisztítására használatos magas nyomású vegyszeres szórófejet engednek le, amely végigtakarítja a csövet - jegyezte meg Weisz Gábor Miklós.

A rendeltetésszerű használat és a rendszeres takarítás mellett azonban

a környezetvédelem továbbra sem megoldott,

hiszen aki a szemétledobót használja, az nem tudja szelektíven gyűjteni a hulladékot, a kartonpapírok sok esetben ráadásul dugulást is okoznak.

A említett problémák miatt - közgyűlési döntés alapján - egyre-másra lezárják a szemétledobókat a panelházakban, amit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete áldásos dolognak tart. Szerintük rengeteg költségtől, feszültségtől és problémától mentesülnek ezáltal a társasházak. Sok kezdeményezés azonban egy-egy lakó miatt falba ütközik. Tekintettel arra, hogy a szemétledobó kényelmi szolgáltatás, amit a lakás megvásárlásával szerzünk meg, így

az erről szóló közgyűlési határozat a bíróságon megtámadható,

ha azzal valaki nem ért egyet - ismertette Weisz Gábor Miklós. "Sajnos, a kisebbség jogos érdekének sérelme ilyenkor fennáll" - tette hozzá a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×