eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Jó hír a nyugdíjasoknak, nagyon várhatják a novembert

Jelentős kiegészítést kaphatnak, amely három tételből adódhat össze. Novemberben kétféle forrásból biztosan, egy harmadikból vélhetően számíthatnak többlet-bevételre, hívja fel a figyelmet a nyugdíjszakértő.

A két biztos forrás a nyugdíjprémium és az inflációs nyugdíjemelés korrekciója, míg az esetleges harmadik forrás az elmúlt években 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványok forrmájában már többször megtapasztalt eseti juttatás lehet – olvsaható a nyugdíjguru.hu portálon, ahol megjgyezik: az Erzsébet-utalványok megszűnését követően valamilyen más típusú juttatás keretében.

A várható nyugdíjprémium mértéke attól függ, hogy mennyivel haladja meg a GDP idei évre prognosztizált növekedése a törvényi küszöbértéket, a 3,5 százalékotot, és hogy várhatóan teljesül-e az államháztartás idei évre meghatározott egyenlegcélja.

A bruttó hazai termék várható növekedése éves szinten a jelenlegi előrejelzések szerint legalább 4,5 százalék lehet, sőt a második félévben akár meg is haladhatja ezt a mértéket. Amennyiben októberben, a nyugdíjprémiumra vonatkozó kormányrendelet kibocsátásának idején is érvényes lesz ez az előrejelzés, akkor a nyugdíjprémium (egyösszegű juttatás) számításához 1, vagy ennél is valamivel magasabb érték lehet majd az alkalmazandó szorzószám.

A nyugdíjprémium legfelsőbb összege 20 ezer forint, vagy ezt csekély mértékben meghaladó összeg lehet.

Ezt az összege kaphatja majd minden olyan jogosult, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több. Akinek a novemberi ellátása nem éri majd el a 80 ezer forintot, az arányosan kisebb összegre számíthat.

Nyugdíjkorrekció november

A nyugdíjakat 2019. januárjában 2,7 százalékkal növelték, mert ennyi volt a költségvetési törvényben becsült árnövekedés mértéke. A KSH legfrissebb gyorsjelentése szerint az árnövekedés mértéke 3,3 százalék volt tavaly júliushoz képest, a nyugdíjas fogyasztóiár-index viszont 3,5 százalék.

A két adat közül a magasabb vezérli majd a nyugdíjemelési korrekciót, amelyet a törvényi előírás szerint a január–augusztusi nyolchavi tényadat szerint kell végrehajtani. Ha a 3,5 százalék tényadat az augusztusi KSH jelentésben is marad, akkor a nyugdíjemelési korrekció mértéke: 3,5 százalék - 2,7 százalék = 0,8 százalék lesz.

Ilyen esetben egyösszegű kompenzációt kapnak a nyugdíjasok, vagyis

az egész 2019-re szóló kiegészítést egyösszegben megkapják a novemberi nyugdíjuk mellé.
  • 135 ezer forintos átlagnyugdíj esetén ez az összeg: 135.000 x 0,008 x 12 = 12 960 forint
  • 100 ezer forintos nyugdíjra vetítve: 9600 forint
  • 80 ezer forintos nyugdíjra vetítve pedig 7680 forint.

2020. januárjában majd ennek az egyösszegű korrekciónak az 1/12-ed részével megemelik a decemberi nyugellátás összegét, majd az így megemelt összeget növelik tovább a 2020-ra szóló költségvetési törvényben becsült infláció 2,8 százaléko mértékével, és ez lesz a 2020 januárjától az ellátás összege - egészen 2020. novemberéig, amikor hasonlóan sor kerülhet nyugdíjemelési korrekcióra (vagy pótlólagos nyugdíjemelésre).

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×