eur:
392.85
usd:
366.32
bux:
66812.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Nem gondolná, mi minden káros anyag veszi körül otthonában

"Adj teret a tiszta levegőnek!" című kampánnyal hívja fel a Levegő Munkacsoport és a Panasonic a házak, lakások belső levegőjének a szennyezettségére a figyelmet. Az ember élete 90 százalékát a négy fal között tölti, nem mindegy, hogy milyen az épületek belső levegője – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának a vezetője.

Egy átlagos családi házban több száz féle szennyező anyag is előfordulhat, akár a bennlévő bútorok, vegyi anyagok miatt, akár a kintről bejutó természetes szennyezőanyagok, mint a penészgombák, poratkák miatt, hívta fel a figyelmet Tarr Katalin.

A bútorok és különféle használati cikkek gyártása során mindenféle ragasztókat, lakkokat, festékanyagokat használnak, amelyek többféle illékony szerves vegyületet bocsáthatnak ki magukból, gyakran hetekkel, hónapokkal, sőt, akár évekkel a gyártásuk, beszerzésük után is, de a házfelújítás során felhelyezett különféle burkolatokból is káros anyagok párologhatnak ki, emiatt valóban igaz,

az új, vagy felújított szobák és házak esetében különösen figyelni kell a megfelelő szellőztetésre,

emelte ki a Levegő Munkacsoport munkatársa.

Az új szigetelésű nyílászárók gyakran túlszigetelnek, hívta fel a figyelmet Tarr Katalin, bár, ha megfelelően vannak kivitelezve, mégsem hermetikusan zárnak, ugyanakkor indokolt esetben elkélhet a passzív, esetleg aktív szellőzőrendszer is. Hiszen

a szellőzés a legfontosabb módja a káros anyagok eltávolítására,

húzta alá.

A Levegő Munkacsoport a fűtési szezonban rövid, intenzív szellőztetéseket ajánl. Azokon a területeken, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, nagyon magas lehet a külső légszennyezettség, emiatt azt tanácsolják, hogy a kora délutáni órákban szellőztessenek.

Tarr Katalin az otthoni takarításra is kitért, ezzel kapcsolatban megjegyezte, a portalanítást érdemes nedves ronggyal, vagy szűrővel ellátott porszívóval végezni. Ügyelni kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a vegyi anyagokat, lehetőleg próbáljunk természetesebb összetételű tisztítószereket alkalmazni, mint a háztartási ecet, mosószóda, szódabikarbóna. Erősebb klórtartalmú anyagok használata után viszont mindenképpen szellőztessünk ki, tette hozzá.

Még több érdekesség és információ az "Adj teret a tiszta levegőnek" kampány oldalán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×