eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Jobbágy Veronika osztályvezető főorvos egy tbc-s beteg röntgenfelvételét értékeli 2011. március 21-én a Jósa András Oktató Kórház tüdőgondozójában, Nyíregyházán. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 24-én tartja a tuberkulózis (tbc) elleni küzdelem világnapját.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Minimum 900 ezres bért követelnek a kezdő szakorvosoknak

Rendkívüli nagygyűlést tart szeptemberben a Magyar Orvosi Kamara. A szervezet a tanácskozásra a kormány képviselőit is várja, hogy lezárhassák a szerintük félbeszakadt tárgyalásokat. A kamara egyebek mellett gigantikus, egységesen kötelező kezdő alapbért követel.

Szeptember 21-én Budapestre várja a Magyar Orvosi Kamara a tagjait valamint a Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség képviselőit. Céljuk, hogy a rendkívüli nagygyűlésen lezárják az év elején félbeszakadt tárgyalásokat és a megállapodást kollektív szerződésben rögzítsék – mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke. Éger István szerint az egészségügyben dolgozók helyzetének rendezése halaszthatatlan.

"Véget kell vetni annak, hogy szakorvos és szakorvos között Magyarországon jövedelmi különbség legyen a kötelező kezdő alapbér tekintetében"

- jelentette ki. A legfontosabb követelésük, hogy mire 2022-ben beáll a szakdolgozói béremelés utolsó fázisa, valamennyi kezdő szakorvos számára kötelezően,

minimálisan 900 ezer forint bruttó alapbér

garantált legyen, függetlenül a munkaviszonya fajtájától, amennyiben közfinanszírozott ellátásban dolgozik.

Emellett követelik a hálapénz megszüntetését, a nyugdíjas egészségügyi dolgozók pluszterhek nélküli munkavállalását, és a szakmai minimumfeltételek betartatását – tette hozzá Éger István.

"Magyarországon ezen célok megvalósításának csak a döntéshozói akarat hiánya az akadálya. Ezer-ezerkétszáz milliárd forint plusz forrásról van szó az ágazat számára, ezt a költségvetés kibírja" - vélekedett a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Ha a szeptemberi nagygyűlés sem jár sikerrel, folytatják a nyomásgyakorlást. A kamarának több mint 5 ezer orvos jelezte, hogy készek felfüggeszteni az önként vállalt túlmunkát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében azt írta: eddig is tárgyalt, ezután is kész tárgyalni a az orvosi kamarával. Hozzátették: jövőre az ideinél 184 milliárd forinttal több forrás áll rendelkezésre egészségügyi célokra, a kormány pedig elkötelezett minden egészségügyi dolgozó anyagi megbecsülésnek további javítása mellet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×