eur:
393.11
usd:
367.41
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Nem érettségiztethet a következő tanévben a Szinyei Merse Pál Gimnázium, erősítette meg az államtitkár - a nap hírei

A hőség miatt az ország több megyéjére harmadfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Terrorcselekmény-kísérletként vizsgálják a norvég hatóságok a szombati oslói lövöldözést.

Nem érettségiztethet a következő tanévben a Szinyei Merse Pál Gimnázium - erősítette meg a köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Az emberi erőforrások minisztériuma felmenti az igazgatót, aki tanárként tovább dolgozhat az intézményben. Maruzsa Zoltán államtitkár elmondta: az érettségi biztosok észlelték, hogy olyan diákokat engedett érettségizni a gimnázium, akiknek egyes tantárgyakból hiányoztak az érettségihez szükséges egyes év végi jegyeik, ezért az érintettek nem is vehették át az érettségi bizonyítványt. Hozzátette: a fellebbezések miatt a kormányhivatalhoz került az ügy, ahol július végén úgy döntöttek: az érettségik érvényesek, de az érettségi bizonyítványt csak akkor kaphatják meg, ha majd leteszik a hiányzó osztályozó vizsgákat.

Hétfő éjfélig tart az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. A hét második felében az előrejelzések szerint már tartósan 30 fok alatt alakul a nappali csúcshőmérséklet. A MÁV-Start a főváros 3 főpályaudvarán és több vidéki vasútállomáson ad ingyen ásványvizet az utasoknak. A közterület fenntartó locsolja az utakat és több közterületi vízcsapot is megnyitott. A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. A rendőrség az autósokat is fokozott óvatosságra intette.

A hőség miatt az ország több megyéjére első-, másod- és a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat. A piros jelzés Baranya, Somogy és Tolna megyére érvényes. Másodfokú a figyelmeztetés 14 megyében, valamint Pest megyében és a fővárosban is. Nógrád megyében elsőfokú a jelzés.

Hétfőn folytatódik az M1-es autópálya felújítása, újabb szakaszon kezdődik a terelés kiépítése. A munkálatok idején csak egy sáv járható az 57-es és 37-es kilométer között a Budapest felé vezető oldalon. A terelés kiépítése után augusztus 15-től a Budapest felé vezető oldalon közlekedők a leálló-, illetve a külső sávon haladhatnak, míg Tatabánya felé a személyautók a főváros felé vezető oldal belső sávjába átterelve közlekedhetnek, a nehézgépjárművek pedig maradhatnak az adott pályaoldal belső sávjára terelve.

Az előzetes menetrend szerint a Standard & Poor's és a Fitch Ratings is a jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-osztályzatát. A két globális hitelminősítő egyaránt augusztus 16-ra, jövő péntekre tűzte ki a magyar besorolás idei második felülvizsgálati időpontját. A magyar besorolásokat februárban mindkét cég egy fokozattal javította és az osztályzatok kilátása is stabil. A három piacvezető hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody's tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén.

A fegyveres konfliktusok által sújtott emberek megvédésére szólította fel a világ országainak kormányait Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a háborúk áldozatainak védelméről szóló Genfi Konvenció elfogadásának 70. évfordulója előestéjén azt is hangsúlyozta: meg kell kímélni az olyan humanitárius fontosságú helyeket, mint a kórházak és az iskolák. Ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szíriától Líbiáig terjedő konfliktusokban a szenvedések nagy része a menekülteket, migránsokat és civileket sújtja.

Terrorcselekmény-kísérletként vizsgálják a norvég hatóságok az Oslo közeli mecsetben szombaton történt lövöldözést. A férfit azzal is gyanúsítják, hogy támadása előtt megölte a mostohahúgát. A mecsetben történt lövöldözésben egy ember megsebesült, a gyanúsítottat, egy fiatal norvég férfit még szombaton őrizetbe vették. A férfi vadászpuskával és pisztolyokkal felfegyverkezve érkezett a mecsetbe. A rendőrség szerint a letartóztatott férfinek szélsőjobboldali nézetei vannak.

Szaúd-Arábiában a sátán jelképes megkövezésével ért véget a Háddzs. A mekkai zarándoklaton 2 és fél millió muzulmán vett részt. Az ötnapos mekkai zarándoklatot minden muzulmánnak egyszer életében teljesítenie kell, ha pénzügyileg és fizikailag képes az utazásra. A muzulmánok világszerte az áldozati ünnep alkalmából tartott ünnepléssel emlékeznek meg a zarándoklat végéről.

Görögországban és a Spanyolországhoz tartozó Kanári szigeteken sem sikerült megfékezni az erdőtüzeket. Görögországban több száz tűzoltó próbálja eloltani a csaknem 50 helyszínen keletkezett erdőtüzeket. Elafóniszosz szigetén egy szállodát és egy kempinget kellett kiüríteni az erdőtűz miatt. A Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián a hegyekben pusztít tűz. Mintegy ezer embert szállítottak biztonságos helyekre

Indiában és Pakisztánban is tovább nőtt a monszunesőzések okozta árvizek és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma. India déli részén a legutóbbi adatok szerint 143-an vesztették életüket és több mint 400 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Közben Pakisztán déli részén 17-en haltak meg, amikor a monszunesőzések elöntötték Karacsi utcáit. Július óta Pakisztánban már 161 halálos áldozatot követeltek az esőzések az országban.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×