INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

munkaviszony

szankció

kompenzáció

felmondás

Ablak a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság új épülete aulája feletti kupolában az avatóünnepség napján, 2019. március 8-án.

A megváltozott szabályok miatt jócskán visszaesett a munkaügyi perek száma

InfoRádió

Mivel a kompenzáció és a szankció is szűkebb a korábbinál, ezért a munkaügyi perek számának csökkenése tapasztalható – mondta az InfoRádiónak Tálné Molnár Erika, a Kúria közigazgatási és munkaügyi kollégiumának vezetőhelyettese.

A munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályok 2012-ben jelentősen megváltoztak. Korábban, azokban az esetekben, amikor a munkáltató jogellenesen szüntette meg a munkaviszonyt, tipikus volt annak visszaállítása, ez a fajta elsődleges szankció mára azonban jelentéktelenné zsugorodott, magyarázta Tálné Molnár Erika. Ritkán még előfordul néhány alapvető, súlyos jogsértés esetén, hogy a törvény így rendelkezik, de akkor sem vissza-, hanem helyreállításról van szó a jövőre nézve, vagyis a pereskedés ideje "kiesik", tette hozzá.

A legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy jelentősen szűkült az anyagi kompenzáció is.

Az újfajta szabályozást számtalan kritika érte, mondván, mi tartja vissza a munkáltatót a jogellenes munkaviszony megszüntetésétől? Ha van egy jó szankció, magyarázta a Kúria munkatársa, azonban, ha ezek a szankciók szűkültek az új szabályozással. A szűkülés pedig nemcsak a munkahely visszaállítása, hanem az elmaradt jövedelem maximalizálása tekintetében is megjelent, ismertette Tálné Molnár Erika. Itt ugyanis a törvény szerint legnagyobb kifizethető összeg a munkavállaló munkaviszony megszüntetésekori 12 havi távolléti díja - vagyis már nem is az általában magasabb átlagkeresete, mint a korábban.

Tehát a kompenzáció és szankció szűkebb mint korábban volt, éppen ezért lehet tapasztalni, hogy csökkent a munkaügyi perek száma.

A teljes beszélgetés az InfoRádió Paragrafus című magazinműsorában hangzott el, amelyet ide kattintva hallgathat meg.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

A szűkebb szankciók miatt kevesebb a munkaügyi perek száma
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018