Nyitókép: Pixabay

Felújítások jöhetnek a budai Várban

Infostart
2019. augusztus 8. 10:39
Az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent nyílt tenderfelhívásból derültek ki a részletek.

A Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. három év alatt 8 milliárd 655 millió forintból kívánja felújítani, illetve helyreállítani a budai Vár falait - szúrta ki a napi.hu.

A 8 milliárd 655 millió forint keretösszegnek számít. Ebből - egyebek mellett - meg kell vizsgálni a több rétegben épült történeti falak alapozását és kiegészítését, mert ezeknek nincs vagy nem megfelelő az alapozása. A történeti falaknál restaurátori felügyelettel fognak dolgozni, a hiányok pótlására a régihez illeszkedő anyagokat fognak használni.

Kiszedik a II. világháború után, oda nem illő anyagokkal készült javításokat és megfelelőre cserélik azokat.

A nyílt tenderfelhívásban szerepel, hogy a falak mellvéd részét többször átalakították, ezeket a legtöbb helyen félköríves párkány választja el a várfaltól - a rossz állapotuk miatt a teljes bontás és visszaépítés a megoldás.

A budai várbeli kormányzati beruházásokat is felügyelő Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., valamint a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összeolvadásából létrejött Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. júliusban írt ki tendert a Csikós udvar déli nyaktagjának építésére.