eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Különleges, Dobó-kori leletekre bukkantak az egri várban

Mit és hogyan épített a legendás várkapitány, Dobó István az egri várban? A régészek már ezt is tudják.

A várudvaron épül az északnyugati ágyúdomb, közismert nevén a Zászlódomb.

Kelenik József, a Dobó István Vármúzeum szakmai igazgatóhelyettese elmondta: a régészeti feltárás során különleges, Dobó kori leletek is előkerültek.

A szakemberek a Dobó István építette ágyúdomb cölöpszerkezetének maradványaira bukkantak, de egyéb jelentős felfedezésre is jutottak.

Kifejtette: a török korban a tüzérség elleni védelem, valamint a gyors kivitelezhetőség miatt az új erődítések túlnyomó többsége földből és fából épült. Az egri vár ostromra történő felkészítése során Dobó István is számos elemmel erősítette meg a várat.

A mostani felfedezés azért is fontos, mert a föld-fa szerkezetű erődítések építési szerkezetéről, pusztulékonyságuk miatt nagyon keveset lehet tudni - olvasható a HEOL cikkében.

Az ásatás egyik legfontosabb eredménye, hogy feltárta és tisztázta a Dobó-féle ágyúdomb pontos helyét, építési szerkezetét.

Az ásatás során egy I. Ferdinánd korából származó ezüst dénár segítette az építkezés datálását.

A régészeti munkák a tervek szerint a teljes terület feltárásával augusztus 16-án érnek véget. Az építkezés alatt a Dobó István Vármúzeum kiállításai zavartalanul látogathatóak. A várba délről, a belváros felől érkező vendégek a Varkoch-kapu helyett a Hippolit-kapuban épített lépcsőn át juthatnak fel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×