Nyitókép: Pixabay

Életveszélyes lehet a fiatalok kedvence eszetlen mennyiségben

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2019. július 20. 12:00
Minden ötödik 10-14 éves magyar gyerek csak energiaitalt fogyaszt reggelire – ez derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) egy korábbi felméréséből. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság vizsgálata szerint a magyar kamaszok 78 százaléka iszik energiaitalt. Gellér László, a Magyar Kardiológusok Társasága tudományos bizottságának elnöke az InfoRádiónak azt mondta: az életveszélyes szívritmuszavarok valószínűségét is megnövelheti a rendszeres energiaitalfogyasztás.

Az világos, hogy a fiatalok miért fogyasztják az energiaitalokat nagy mennyiségben. Ezek stimulálószerek, vagyis általuk csökken a fáradtságérzet, és bizonyos esetekben a teljesítőképesség növekedése tapasztalható, ami vonzó azok számára, akik élnek vele.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a stimulálószerek valahonnan elveszik az energiát, hívta fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága tudományos bizottságának elnöke. A legfőbb problémát pedig a rendszeres fogyasztás okozza, amikor

a szervezetnek nincs ideje regenerálódnia.

"Ez egy nagyon negatív spirál, nem is biztos, hogy mindig tudjuk azt, hogy mennyire káros" – hangsúlyozta Gellér László.

A szervezet kizsigerelését eredményező, nagy mennyiségű energiaitalfogyasztás okozhat kézzel fogható tüneteket is, mint például a teljes kimerülés, tahikardizálódás és különféle rosszullétek, emelte ki. Ahogyan

különféle szívpanaszokat is okozhat, vagy a már meglévő, akár szunnyadó szívbetegséget is felerősíthet,

tette hozzá kérdésre válaszolva a szakember.

"Adott esetben az életveszélyes szívritmuszavar valószínűségét is megnövelheti" – húzta alá Gellér László.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gellér László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást