eur:
392.89
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Megváltoztatták a sebességhatárokat a magyar utakon

Országszerte többtucatnyi útszakaszon változtatta meg a sebességhatárt az elmúlt másfél évben a közútkezelő. A megengedett legnagyobb sebességet számtalan helyen csökkentették, emelésre viszont összesen háromszor volt példa.

A sebességhatárok módosítása a közlekedési törvény értelmében több hatóságnak is feladata. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő gyorsforgalmi és főúthálózaton 2018/19-ben tartja a forgalmi rend időszakos, ötévenként esedékes felülvizsgálatát. Ezek a vizsgálatok országosan tavaly hétszázötven kilométer, míg idén több mint ezer kilométer főutat érintenek – tudta meg a szoljon.hu a társaságtól.

A gyorsforgalmi és főúthálózaton tavaly tizenkilenc, az idei év első öt hónapjában pedig tíz helyszínen csökkentették a megengedett sebességet jellemzően üzemeltetési tapasztalatok, illetve lakossági és önkormányzati kezdeményezés alapján. A közlekedés biztonságának növelése érdekében is változtattak a sebességhatárokon, például kerékpáros átvezetéseknél, autóbusz-megállóhelyek térségében és a fokozott gyalogosforgalommal érintett szakaszokon.

A megengedett legnagyobb sebesség növelése csak három helyen történt az egész országban:

  1. tavaly a 46-os számú főút négysávos lakott területi szakaszán, Törökszentmiklóson ismét 70 kilométer/órára növelték a megengedett legnagyobb sebességet.
  2. Az idei év első öt hónapjában pedig a 4-es számú főút Szajol és Törökszentmiklós közötti négysávos szakaszán 110 kilométer/órás sebességhatárt vezettek be.
  3. A harmadik helyszín a 21-es főút 2×2 sávosra bővült szakasza.
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Egyhetes csúcsára ért a forint

Egyhetes csúcsára ért a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×