eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Nem is gondolnánk, mennyi mindenért kell fizetni a körzeti orvosnál

Már most is fizetős egy sor orvosi szolgáltatás, egyszerűen azért, mert nem finanszírozza azokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Van néhány körzeti orvosi szolgáltatás, ami nincs ingyen, ezeket szedte egy csokorba a Bors.

Nem tartozik az OEP által finanszírozott kategóriába például a nem kötelező védőoltások köre, illetve a hozzájuk tartozó tájékoztatás sem ingyenes. Mintegy 2000 forint a költség ilyenkor, de gyakran előfordul, hogy a háziorvos nem kéri el ezt a pénzt.

A leggyakoribb fizetős szolgáltatás a háziorvosnál a jogosítványhoz és annak meghosszabbításához szükséges alkalmassági vizsgálat. Ennek hatósági szabott ára van, lehet 1700, 2500, 4800 és 7200 forint is. Gépjárműnél például 50 év alatt első fokon ez 7200 forint, 60 év alatt 4800 forint. Hasonló kategóriába tartozik a kishajó-vezetői engedélyhez szük­séges orvosi papír és a nem hivatásszerűen használt lőfegyverek tartásához szükséges dokumentumok.

A hivatásos sportolók is fizetnek a sportegészségügyi vizsgálatért,

de a repülősök is fizetnek, ugyanígy nem ingyenes a foglalkoztathatóság szakvéleményezése sem. Egyes esetekben, maratoni futáshoz és úszáshoz (pl. Balaton-átúszás) is kellhet igazolás, ez 3-5 ezer forintba is kerülhet.

A nagy életbiztosítások előtt sok biztosító szokott kérni orvosi igazolást a biztosítást kötő személy egészségügyi állapotáról.

A látlelet is térítésköteles, há­romezer forint körüli áron mo­zog, vagyis ha valakit esetleg megvernek az utcán és besétál a háziorvoshoz,

fizetnie kell.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×