Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán

Épp most vesz 180 fokos fordulatot a Fenyő-gyilkosság ügye

Infostart
2019. július 15. 10:35
P. Tamásra perújítás várhat, Gy. Tamás gyanúsítottként is visszakaphatja a befizetett óvadék összegét.

A Fővárosi Főügyészség – a Fenyő-gyilkossággal gyanúsított P. Tamás ügyében – megállapította, hogy a bizonyítékok alapján vádemelésnek lenne helye, azonban a bíróság előtti felelősségre vonás megfelelő módja az ő esetében

nem a vádemelés, hanem a perújítási eljárás.

- tudta meg az Infostart.hu

A Fővárosi Főügyészség hétfői közleménye szerint nincs helye újabb vádemelésnek olyan részcselekmény miatt, amely a már elbírált bűncselekmény egységébe tartozik, azonban nem képezte a jogerős határozatban megállapított tényállás részét. Ebben az esetben az elítélt terhére perújításnak lehet helye.

Korábban J. R. elkövetőt a bíróság több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki jogerősen bűnösnek tettesként, míg ehhez kapcsolódóan P. Tamást mindössze egy rendbeli emberölés felbujtójaként vonta felelősségre. A Fővárosi Főügyészség bizonyíthatónak látja, hogy P. Tamás nemcsak az Aranykéz utcai emberölésben volt felbujtója J. R-nek, hanem a Fenyő-gyilkosságban is, így P. Tamás cselekménye is több emberen elkövetett emberölésnek minősülhet a tettes minősítéséhez igazodva.

Ennek megfelelően a Fővárosi Főügyészség P. Tamás gyanúsított vonatkozásában előterjesztést tett a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséghez, amely ügyészség hatáskörébe tartozik a perújítási indítvány benyújtása a Fővárosi Ítélőtáblához.

Mindez nem érinti a Gy. Tamás elleni büntetőeljárást, vele szemben az érdemi ügyészi döntés meghozatala folyamatban van.

Mivel a gyanúsított a legenyhébb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt többször járt külföldön, ahonnan mindig visszatért, ezért a Fővárosi Főügyészség nem látta indokoltnak a kényszerintézkedés meghosszabbítását, valamint intézkedett az óvadék gyanúsítottnak történő visszaszolgáltatása iránt.