Nyitókép: Pexels

Rossz belegondolni, mik zajlanak a raktárakban

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2019. július 14. 12:19
Klebsiella oxytoca baktériumot talált egy frissen piacra dobott, palackozott pi-vízben a Index által megrendelt laboratóriumi vizsgálat. Ennek a fajta baktériumfertőzésnek a forrását legtöbbször az emberi ürülékkel történt szennyeződés okozza. A Magyar Víziközmű Szövetség a hírre reagálva újra hangsúlyozza, hogy Magyarországon a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz, a palackozott vizekkel ellentétben a fogyasztása környezetbarát is.

Magyarországon a vízszolgáltatók hatóságilag kötelezettek a rendszeres vizsgálatra, ezeknek az eredményét pedig folyamatosan továbbítaniuk kell az egészségügyi hatóság felé. Ezen felül az egészségügyi hatóság randomszerűen is ellenőrzi a hálózatokat, jellemzően a fogyasztási pontokon, közintézményekben – ismertette Nagy Edit, a Magyar Vízközmű Szövetség főtitkára az InfoRádiónak.

A főtitkár kiemelte, vízminőségi vizsgálatot bárki megrendelhet a maga saját belső hálózatára is, idősebb épületeknél ez nem is hátrány, igaz, egy teljes rendszer lecserélése nem könnyen kivitelezhető, jegyezte meg. "Ha nagy fogyasztás van, tehát nem pang a rendszerben a víz, akkor jellemző módon nagy problémák nem szoktak lenni" – tette hozzá.

Néhány száz forintért ezer liter

Nagy Edit arra is felhívta a figyelmet, hogy a csapvíz – a palackozott vízzel ellentétben –

környezetbarát, rendkívül olcsó és nagyon megbízható.

"Tessenek elgondolni, hogy akkor, amikor a raktárakban gyűlnek a palackozott vizek, 30-40 fokon tárolva, azért abban a műanyag palackban milyen folyamatok tudnak zajlani. A víz az egy élő flóra, abban ionok vannak, amire szüksége van a szervezetnek. Annak a tárolása nem megfelelő módon, nem gondolom, hogy előnyös a fogyasztó számára" – húzta alá a főfokár.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Három nyomós érv a csapvíz mellett
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást