eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az ütközés előtti pillanat látható a Dunán Budapestnél május 29-én éjjel történt hajóbalesetről bemutatott felvételen a Rendőrségi Igazgatási Központban, a főváros XIII. kerületében a Teve utcában 2019. május 30-án. Legalább heten meghaltak, amikor 29-én éjszaka egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Margit híd közelében, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Hajóbaleset - Otthagyta a kormányállást a kapitány az ütközés után

A tanúvallomásokból az derül ki, hogy a Viking Sigyn kapitánya először észre sem vette az ütközést, majd annyira össze­za­va­ro­dott, hogy otthagyta a kormányállást - írja a Ripost.

Döb­be­ne­tes rész­le­tek de­rül­tek ki a Hab­le­ány tra­gé­di­á­já­ról azok­ból a ta­nú­val­lo­má­sok­ból, ame­lyek el­ju­tot­tak a Ri­post­hoz. Egy két­ség­be­esett ko­reai ide­gen­ve­zető a part­ról nézte, ho­gyan nyeli el honfi­tár­sait a folyó, közben a kör­nyék­beli ki­sebb hajók le­gény­sége men­tette az ál­do­za­to­kat.

Két héten át, amíg a május 29-i tragédia után a Hableány a Duna mélyén pihent, folyamatosan kihallgatták a rendőrök az összes tanút, aki aznap a közelben volt - írja a bulvárlap, amely megszerezte a tanúvallomások több mint 300 oldalas leiratot. A Viking személyzete és utasai mellett kikérdezték a közelben tartózkodó hajók kapitányát, matrózait, de még a parton álló szemtanúkat is.

Többen látták, ahogy a Viking maga alá gyűri a Hableányt, amely a Viking Sigyn egyik oldalán eltűnt a vízben, majd a másik oldalán előbukkant, mielőtt a Duna mélyére süllyedt.

Az egyik szemtanú a baleset idején a Viking Sigyn fedélzetén nézelődött, fotókat, videókat készített. Tanúvallomásában elmondta, hogy a hajó elhaladt a Parlament előtt, ő a sógorával gyönyörködött a páratlan budapesti panorámában, amikor felfigyeltek a Hableányra.

"Láttuk, hogy a hajónk mellett szinte párhuzamosan jött egy kis hajó. Közeledett hozzánk. Én azt hittem, hogy összeütközünk, aztán lepattan rólunk. Ám az ütközés után a kis hajó oldalra billent, aztán azonnal a nagy hajó alá került. Én sikítottam egyet, és hátrarohantam a kapitányért” - emlékezett vissza a vallomásában a szállodahajó utasa.

A környéken lévő összes hajó legénysége mentésbe kezdett. A tragédia idején, május 29-én este nagyon rossz idő volt, esett az eső, fúkt a szél, a folyó pedig erősen áradt. Volt olyan kapitány, aki jegyzőkönyvbe mondta, hogy egy idő után felhagyott a kereséssel, mert ilyen körülmények között nem akarta tovább kockáztatni a matrózai életét, de olyan megrázó esetekről is beszámolnak, amikor hiába próbálták, csak a saját életük veszélyeztetése vagy egy újabb ütközés árán tudták volna megközelíteni a Dunába esettet, így tehetetlenül kellett nézniük a vízben sodródó, még élő embereket - írja a Ripost.

Minden hírünk a témában ITT.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×