INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

ellenzék

polgármester-jelöltek

megyei jogú város

összefogás

önkormányzati választás

Gőzerővel megy az alkudozás a közös jelöltekről

Gőzerővel megy az alkudozás a közös jelöltekről

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A megyei jogú városok kétharmadában már megegyezett az ellenzék a közös polgármesterjelölt személyéről, és a többi helyen is tartanak a tárgyalások. Azért koncentrálnak ezekre a helyekre, mert a Fidesz a május 26-i európai parlamenti választáson országosan a szavazatok 52,56 százalékát kapta meg, ezeken a településeken viszont csak a polgárok 48,07 százaléka voksolt a kormánypártokra.

Debrecenben Kőszeghy Csanád Ábelt, a Jobbik helyi önkormányzati frakcióvezetőjét indítja közös polgármesterjelöltként az őszi önkormányzati választáson a Jobbik, a Momentum és az LMP. Az MSZP és a DK a Hajdú-Bihari megyeszékhelyen kimaradt az összefogásból. Szegeden viszont nem. A Tisza-parti városban mindegyik ellenzéki párt beállt Botka László szocialista városvezető mögé. Az ellenkezőjéről szóló hírek tehát nem voltak igazak – mondta sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

"Amikor még miniszterelnök-jelölt volt, Botka László és a Demokratikus Koalíció között nem volt éppen felhőtlen a viszony. Lehet, hogy ez kivetült ezekre a tárgyalásokra is, szükség volt egy erős közvetítőre, aki a helyi DK és Botka László között ezt a közvetítői munkát elvégzi. Ez a munka sikerrel járt, a fehér füst felszállt, és mindenkit, aki amiatt aggódott, hogy Szegeden nem lesz teljes körű az együttműködés, szeretnék megnyugtatni, a megállapodás megköttetett" – fogalmazott.

Esztergomban Cserép János független jelöltet, a Szeretgom.hu ellenzéki oldal alapítóját állítja csatasorba a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Európai Baloldal. Egerben Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő lesz a Jobbik polgármesterjelöltje, az MSZP, az LMP, a DK és a Momentum is támogatja őt. Szombathelyen az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Nemény Andrást indítja el a polgármester-választáson.

Veszprémben is együttműködik az ellenzék, de közös jelöltet még nem neveztek meg. "Ez egy elvi alapú együttműködés, ami arról szól, hogy a Veszprémben élőknek a lehető legjobb jövőjuk legyen az önkormányzati választások után. Mindent el fogunk követni, hogy jó legyen itt gyermeket nevelni" – nyilatkozta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

A 23 megyei jogú város közül Győrben Glázer Tímea, Székesfehérváron Márton Roland, Salgótarjánban Fekete Zsolt, Pécsett Péterffy Attila, Nagykanizsán Hári Tibor, Dunaújvárosban Pintér Tamás, Érden Csőzik László, Nyíregyházán pedig Jeszenszki András mellett sorakozik fel az ellenzék.

Miskolcon Veres Pál gimnáziumi igazgató, a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület jelöltjeként jelentette be az indulását. Az ellenzék egyelőre nem jelezte, hogy támogatják-e őt.

Ez a bejelentés még várat magára Hódmezővásárhelyen is, ahol az összellenzéki összefogás pilotprogamjának keretében tavaly februárban hatalomra jutott Márki-Zay Péter szeretne újrázni. Békéscsabán sincs még megegyezés, mert a város 2014-ben megválasztott jobbikos polgármestere, Szarvas Péter már a Fidesz támogatását is élvezi annyira, hogy valószínűleg nem indítanak el ellene senkit, ezért ő közös ellenzéki jelöltként nyilván nem jöhet számításba.

Kaposváron is keresik még az ellenzéki favoritot, aki várhatóan Horváth Ákos lesz. Kecskeméten minden bizonnyal a jobbikos Lejer Zoltán kap lehetőséget a bizonyításra. Tartanak még a tárgyalások Tatabányán, Sopronban, Szekszárdon és Szolnokon is.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Ellenzéki összefogás a megyei jogú városokban
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018