eur:
392.26
usd:
366.96
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Tengeri kikötőt létesít Magyarország Triesztben - a nap hírei

Aláírták a szerződést a magyar cégeket segítő, trieszti tengeri kikötő létrehozásáról. Minden budapesti kerületben közösen támogatott jelölteket indít hat ellenzéki párt. Kitüntette a Magyar Búvár Szakszövetség a turistahajó-baleset utáni mentésben részt vett búvárokat. A nap legfontosabb hírei július 5-én.

Tengeri kikötőt és kijáratot létesít Magyarország az olaszországi Triesztben a magyar vállalkozások számára, az erről szóló megállapodást pénteken írták alá. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, Magyarország egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet vásárolt meg Trieszt kikötőjében 31 millió euróért, 60 éves koncessziós szerződés keretében. A vámszabadkikötőben majdnem 100 millió eurós infrastrukturális beruházást is terveznek.

Már elkezdődött a felújítás a Budapest-Belgrád vasútvonal szerbiai szakaszán, Magyarországon pedig megkezdődtek az építés előkészületei - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A vasútvonal fejlesztésével foglalkozó magyar-szerb-kínai munkacsoport belgrádi ülése után Zorana Mihajlovic szerb közlekedésügyi miniszter elmondta: felmerült, hogy Észak-Macedóniát és esetleg Görögországot is bevonják a projektbe.

Aláírta Magyarország a kulturális örökség digitalizálását előmozdító európai együttműködési nyilatkozatot. Az Európai Bizottság közölte: a kezdeményezés célja, hogy a legmodernebb digitális technológiák felhasználásával összegyűjtse Európa gazdag kulturális örökségét. Az összekapcsolt európai digitális rendszer segít a kulturális örökséggel kapcsolatos természeti csapások, tömeges turizmus, környezetszennyezés és egyéb kockázatok kezelésében.

Megjelent a Lánchíd környezetének megújítására vonatkozó tervek elkészítésének közbeszerzési felhívása. A Budapesti Közlekedési Központ közölte: a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér esetében engedélyezési és kiviteli tervek, továbbá tenderdokumentáció, a József Attila utca esetében pedig megvalósíthatósági tanulmány készül. A BKK hangsúlyozta, a tervezés során biztosítani kell, hogy olyan közfunkciókkal bíró, egységes közterület és zöldfelület jöjjön létre, amely szerves részét képezi a budai Várnegyed és a Belváros gyalogos-turisztikai zónájának.

Minden budapesti kerületben közösen támogatott jelölteket indít az őszi önkormányzati választásokon hat ellenzéki párt.Az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Momentum, a Jobbik és az LMP vezetői a Szabadság híd pesti hídfőjénél együtt ismertették azoknak a névsorát, akik reményeik szerint egyetlen esélyesként állnak majd szemben az októberi önkormányzati választáson a Fidesz indulóival. A budapesti megállapodásnak a Jobbik és az LMP is része: az LMP-vel közösen indulnak, a Jobbikkal pedig megállapodtak soroksári jelöltjük támogatásában, és a koordinációban. A 9. kerületben előválasztással döntik el, ki legyen a polgármester-jelölt.

Kitüntette a Magyar Búvár Szakszövetség azt a 24 ipari és mentőbúvárt, aki részt vett a Hableány turistahajó május végi balesetét követő mentésben, illetve a hajóroncs kiemelésében. 15 búvár a legmagasabb búvár-elismerést, az úgynevezett negyedik csillagot is átvehette. Nyíri Iván, a szervezet elnöke hangsúlyozta: a magyar búvárok teljesítményükkel újrafogalmazták a merülés szabályait, amelynek alapján a Búvár Világszövetség a szabálykönyv átírására készül.

Informatikai fejlesztést hajtott végre és két diagnosztikai eszközt is beszerzett a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet. A kórház az Egészséges Budapest Programban kapott 280 millió forintot. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy az intézmény hivatott pótolni azt az űrt, amely az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007-es bezárásával keletkezett.

Minden eddiginél több, 16 balatoni strand érdemelte ki a legjobbaknak járó ötcsillagos kék hullám zászlót az idén.14 fürdőhely négycsillagos lett, 5 pedig háromcsillagos zászlót kapott. A legjobbnak járó elismerést Csopak Községi Strandja kapta. Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke Balatonalmádiban azt mondta, hogy rendkívüli mértékben fejlődtek a balatoni strandok, a pályázati forrásoknak köszönhetően, de több szabadstrandon még most is folynak a munkálatok, mert kevés a kivitelező.

Örök nyugalomra helyezték Ungvári Tamást a Kozma utcai izraelita temetőben.A Széchenyi- és József Attila-díjas író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár június 29,én, 88 éves korában hunyt el. Budapest díszpolgárát saját halottjának tekinti a Fővárosi Önkormányzat.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×