eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez - a nap hírei

Nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez - jelentette ki a leendő igazságügyi miniszter. Nem sértette a közösségi jogot a magyarországi kiskereskedelmi különadó. Nem vállalja a polgármester-jelöltséget Hódmezővásárhelyen Lázár János. A nap legfontosabb hírei július 4-én.

Nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez és nem ratifikálja az Isztambuli Egyezményt - jelentette ki a leendő igazságügyi miniszter egy parlamenti meghallgatáson. Varga Judit az Országgyűlés igazságügyi és uniós bizottságainak együttes ülésén azt mondta, hogy a jogalkotásban is folytatni kell a migráció elleni fellépést, valamint támogatja az uniós integráció erősítését, az európai közösség bővítését, Magyarország és az Európai Unió versenyképességének növelését, a kettős mérce gyakorlatának visszaszorítását, és a bürokrácia csökkentését. A leendő miniszter béremelést ígért a bíróknak.

Nem sértette a közösségi jogot a magyarországi kiskereskedelmi különadó - így foglalt állást az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka. Juliane Kokott úgy ítélte meg, hogy a különadó nem járt a cégek letelepedési szabadságának korlátozásával, valamint nem biztosított az uniós állami támogatási szabályokkal össze nem egyeztethető előnyt az alacsonyabb árbevételű vállalatoknak. A Tesco magyarországi leányvállalata fordult a bírósághoz a 2010-ben bevezetett adónem miatt. A főtanácsnok indítványa nem köti a bírákat, de a tapasztalatok szerint az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

Az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen támogatására kérte az Európai Parlamentet Donald Tusk. Az Európai Tanács elnöke a strasbourgi plenáris ülésen hangsúlyozta: a főbb uniós intézmények vezetői tisztségeiben most először sikerült tökéletes nemi egyensúlyt elérni a jelöléseknél. Az Európai Parlament várhatóan a hónap közepén szavaz az Európai Bizottság új elnökéről. Egyes elemzők szerint szoros eredményre kell készülni.

Európa egyik legmodernebb csomagoló- és logisztikai üzemét építi fel a kormány támogatásával 7 milliárd forintból a német Deufol Debrecenben. Ez lesz a német vállalat délkelet-európai regionális központja is. külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a kormány 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a 120 új munkahelyet teremtő beruházáshoz. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a fejlesztést komoly versenyben sikerült elnyernie Magyarországnak.

Nem vállalja a polgármester-jelöltséget Hódmezővásárhelyen Lázár János. A döntést maga a képviselő jelentette be honlapján. A Hódmezővásárhelyet 2002-től 10 évig irányító, és a Miniszterelnökséget egykor vezető politikus a többi között arról ír: a városban valóban változásra van szükség, de azt tartja helyes döntésnek, ha nem vállalja el a Fidesz felkérését. Márki-Zay Péter jelenlegi polgármesterre utalva azt közölte: a politikus őt tette meg fő ellenfelének, ez pedig a többi között a város kettészakadását eredményezte. Úgy vélte: ebben a helyzetben egy olyan harmadik jelöltre van szükség, aki megválasztása esetén békét tud hozni.

Habsburg Ottó életművének tanulmányozása érthetőbbé teszi a 20. század történelmét - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt Pannonhalmán, a Páneurópai Unió egykori elnöke halálának nyolcadik évfordulóján beszélt erről. A politikus a Pannonhalmi Főapátságban mondott beszédében kiemelte: a magyar nemzet nem felejtheti el Habsburg Ottónak, hogy a bajor kereszténydemokraták politikusaként minden évben magyar nyelvű beszédet mondott az Európai Parlamentben.

Negyvenhárom új MAN/NEOPLAN autóbuszt adtak át Budapesten a Volánbusz Népliget autóbusz-pályaudvaron. Az új távolsági járművek a Középkelet-magyarországi, a Középnyugat-magyarországi, a Dél-dunántúli és a Dél-alföldi Közlekedési Központokhoz kerülnek. A 43 új autóbusz több mint 3 milliárd forintba került. Az új, szóló, távolsági autóbuszok légkondicionáltak, Wifi szolgáltatással, USB-töltőpontokkal és 230 voltos aljzatokkal felszereltek.

Több mint 5 ezer épületben keletkeztek károk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a múlt heti vihar miatt - összegezte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ez mintegy 80 települést érint. A szervezet szóvivője elmondta: a megrongálódott épületek között több mint 180 közintézmény - bölcsőde, óvoda, iskola, művelődési ház, idősek napközi otthona, önkormányzati ingatlan, uszoda - van. Mukics Dániel hozzátette: a viharban lakhatatlanná vált 41 lakóépület.

A jövő héten újraindulnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások - jelentette be az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója. A világ két legnagyobb gazdasága között az egyeztetések május elején szakadtak meg, miután amerikai vezetők azzal vádolták Kínát, hogy visszalépett korábban vállalt kötelezettségei egy részétől. Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt hét végén Oszakában tartott találkozójukon állapodtak meg abban, hogy újraindítják a tárgyalásokat.

Szíria, Ukrajna és Venezuela helyzetéről is tárgyalt az orosz elnök és Ferenc pápa a Vatikánban. A zártkörű megbeszélés csaknem egy órán át tartott. A közlés szerint Vlagyimir Putyin és a katolikus egyházfő az oroszországi katolikus egyházzal kapcsolatos kérdésekről, valamint a környezetvédelem helyzetéről is beszélt egymással. Ez volt a harmadik találkozó Ferenc pápa és az orosz elnök között.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×