Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Széll Kálmán-szobrot kapott a róla elnevezett téren

InfoRádió
2019. június 27. 20:13
Rendszerető közszolgaként tette a dolgát - mondta Tarlós István főpolgármester Széll Kálmánról, amikor felavatta Budán az egykori miniszterelnök szobrát.

Szükség van Széll Kálmán típusú vezetőkre, az alapos munkát végző, szorgalommal és szaktudással rendelkező politikusokra – hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester a szoboravatón.

"Igaz, hogy Széll Kálmán nem volt lánglelkű forradalmár, nem vezetett győztes hadseregeket, és a századforduló kemény politikai csatáiban sem tudta végül hatalmát hosszútávon megtartani, jelentősége mégis vitathatatlan. Rendszerető közszolgaként tette a dolgát, munkássága a maga korában olyan fontos stabilizációs folyamatokat indított el, amelyek jótékony hatásai befolyásolták az őt követő időszakokat is" – emelte ki a főpolgármester.

Budapest, 2019. június 27. Tarlós István főpolgármester beszédet mond Széll Kálmán szobrának avatóünnepségén az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én. A politikust ábrázoló egész alakos bronzszobrot Tóth Dávid szobrászművész készítette. MTI/Balogh Zoltán

Széll Kálmán a Tisza Kálmán-kormány pénzügyminisztere volt, majd 1899-től 1903-as lemondásáig miniszterelnökként irányította az országot. Rendet teremtett az államháztartásban, kezelte az egyre elmélyülő gazdasági válságot és lezárta a kiegyezést Ausztriával. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédében párhuzamot vont Széll Kálmán és a Fidesz-kormány 2010 utáni politikája között.

"Amint az a kiegyezés idején is kulcskérdés volt, meg kellett teremtenünk a magyar gazdaságpolitika függetlenségét. Az idő bizonyította, hogy jó döntéseket hoztunk. A magyar gazdaság növekedési pályán van, a magyar gazdaság államadóssága egyre kisebb és kisebb mértékű, és fontos tény az is, hogy egyre több magyar állampolgár tud elhelyezkedni" – sorolta a tárcavezető.

Budapest, 2019. június 27. Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond Széll Kálmán szobrának avatóünnepségén az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én. A politikust ábrázoló egész alakos bronzszobrot Tóth Dávid szobrászművész készítette. MTI/Balogh Zoltán

A szobor Tóth Dávid munkája. Felállítását a Széll Kálmán Alapítvány kezdeményezte, és a kormány finanszírozta.

"A törvényre, a jogra és az igazságra alapozott stabilitás a sikeres nemzet egyik legfontosabb előfeltétele – jelentette ki az eseményen az alapítvány kuratóriumi elnöke. – Az adaptációs készség, a versenyben való helytálláshoz szükséges versenyképesség pedig a másik. Erre mutatott példát nekünk Széll Kálmán életműve. E szoborral ő neki, de még inkább az ő szellemiségének, értékrendjének állítunk emléket" – tette hozzá Lantos Csaba.

Budapest, 2019. június 27. Hagyományőrző huszárok állnak Széll Kálmán szobránál az avatóünnepségen az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én. A politikust ábrázoló egész alakos bronzszobrot Tóth Dávid szobrászművész készítette. MTI/Balogh Zoltán

Széll Kálmán nevét 1929-től 1951-ig viselte Buda legforgalmasabb tere. A területet a kommunista vezetés Moszkva térre keresztelte át. A tér végül 2011-ben kapta vissza eredeti nevét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
190627 BEL1 1310 Széll Kálmán szoboravató ÖF VM
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást