Készülnek a honvédség új helikopterei

Infostart
2019. június 26. 06:52
Az Airbus elkezdte gyártani a H145M könnyű, többcélú helikoptereket, amelyekből 20-at rendelt a Magyar Honvédség a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében.

Zajlik az Airbus H145M helikopterek összeszerelése a bajorországi, donauwörthi gyárban - írta a Magyar Nemzet.

Az Airbase blogon fotó is látható a könnyű katonai helikopter szereléséről.

A sárkányszerkezet elkészült, látható a rotoragy is, a gép pedig ugyanolyan szürke festést kapott, mint a korábban az oroszországi nagyjavításról visszatért, nyolc darab Mi–24-es harci helikopter.

Az Airbus közleménye szerint a megrendelt helikopterek közül az első négy már a gyártósoron van, átadásukat 2019 utolsó negyedévére tervezik.

A tavaly megrendelt húsz gépre a következő másfél évben készítik fel a honvédség kiválasztott pilótáit, repülőműszaki, logisztikai és egyéb személyi állományát. A H145M gépekből az idei négy után jövőre tizennégy, 2021-ben további két darab érkezik Magyarországra könnyű támogató, kutató-mentő és többcélú változatban.

A honvédség a legmagasabb szintű Hforce fegyverrendszerrel rendelte meg a gépeket, ami infravörös önirányítású levegő-levegő, illetve lézervezérlésű levegő-föld rakéták, 20 milliméteres gépágyú, 12,7 milliméteres géppuska és 70 milliméteres, nem irányított rakéták felfüggesztésének lehetőségét jelenti.