eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma
Egy férfi leadja szavazatát a baloldali pártok főpolgármester-jelölti előválasztásán a XXI. kerületi Görgey Artúr téren 2019. január 28-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Felmosni, átvilágítani, megadóztatni - alábbhagyott az előválasztási lendület

A lakhatásról, a klímaváltozásról, a tömegközlekedésről és a romák helyzetéről vitáztak a főpolgármester-jelölti előválasztás indulói az ATV vasárnap esti élő műsorában.

A jelöltek rövid jellemzésük után beszéltek arról, hogy mik lennének az első intézkedéseik főpolgármesterként.

Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) többek között

átláthatósági biztos

kinevezését tartja fontosnak, "akinek a feladata az, hogy megfogalmazza azokat az átláthatósági standardokat, amiket érvényesíteni akarunk, amivel az átláthatóságát és áttekinthetőségét Budapest gazdálkodásának a legkomolyabb szintre emeljük".

Kálmán Olga (DK) az egészségügyről beszélt, kiemelten arról, hogy azt szeretné elérni, hogy 5 perc alatt időpontot lehessen foglaltatni a szakrendelőkbe, ezért

fővárosi ügyfélközpontot

hozna létre, ami ezt koordinálná.

"Öt, tizenöt, huszonöt! Öt percen belül tudjak időpontot foglalni egy szakrendelőbe. Tizenöt percen belül találjak egy nyitva tartó patikát. Huszonöt percen belül derüljön ki, hogy milyen ügyeleti orvosi segítségre van szükségem. A másik legfontosabb terület a köztisztaság: naponta felmossuk az aluljárókat. Hetente az utcákat. Nem csak köztisztasági, hanem levegőszennyezettségi kérdés is, hogy az utca porát el kell takarítani."

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltje létrehozná

az első budapesti lakástársaságot,

amelyben összegyűjtené a fővárosi önkormányzat üresen álló telkeit, ezeken elindulhatna a bérlakásépítés, emellett önkormányzati lakásügynökséget is működtetne, amely segítene biztonságosan kiadni az üresen álló magánlakásokat. A politikus megadóztatna minden olyan ingatlant, amelynek az értéke meghaladja a félmilliárd forintot.

"Bevezetném a Tiborcz-adót azért, hogy a lakhatási problémákat tudjuk enyhíteni. Elkezdeném Budapest fásítási programját, a budapesti nagyerdő programot a Csepel-szigeten, és új egyensúlyt szeretnék kialakítani a közlekedéspolitikában, el kell érnünk azt, hogy nem csak a diákok, de a felnőtt lakosság esetében is jelentős mértékben csökkentsük az éves tömegközlekedési bérlet árát. A bécsiek ugyanannyit fizetnek, mint a budapestiek itthon, miközben három és félszer annyit keresnek."

A vitaműsorban Kálmán Olga főpolgármester-jelölt megismételte korábbi vállalását, hogy megválasztása esetén Budapesten

havonta tíz hagyományos buszt cserélnek le elektromos járművekre,

valamint 18 éves korig ingyenessé tenné a BKV járművek használatát. Elmondta azt is, hogy büntetné az üresen álló lakásokat, és a kerületekkel közösen öt év alatt 10 ezer új bérlakást alakítana ki. A hajléktalanság megoldására öt év alatt ötmilliárd forintot szánna, amelyből ezer új befogadóhelyet hozna létre.

Karácsony Gergely a főváros tömegközlekedése szempontjából a kötöttpálya fejlesztésére helyezné a hangsúlyt, a metrókat meghosszabbítaná és P+R parkolókat hozna létre.

Kerpel-Fronius Gábor legalább ötezer új bérlakást ígér öt év alatt, ehhez

nyilvántartást készíttetne a jelenleg üres szociális bérlakásokról,

valamint kötelezné a társasházak építtetőit, hogy a lakások 30 százalékát a piaci ár 50 százaléka alatt értékesítse az önkormányzatoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×