Nyitókép: Pixabay.com

Tömeges halpusztulás Szabolcsban

Infostart
2019. június 19. 20:41
Az elmúlt napokban legalább másfél tonna hal pusztult el a gávavencsellői János-tavon, valamint a tóval közvetlen kapcsolatban álló Lónyay-főcsatornában.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontjának munkatársai több helyen is mintát vettek a vízből. Ezek eredménye szerint a Lónyay-főcsatorna gávavencsellői szakaszán és a János-tóban bekövetkezett halpusztulást több tényező együttes hatása okozhatta. A mederben lerakódott, szerves anyagot tartalmazó iszap fölkavarodott, és a meginduló biológiai lebontófolyamatok elvonhatták az egyébként is magas hőmérsékletű, alacsony oldottoxigén-tartalmú, pangó víz fennmaradó oxigéntartalmát, amely így már nem volt elegendő a vízi élővilág fenntartásához, és azok pusztulásához vezetett.

A halastó üzemeltetője szerint mostanra megállt a pusztulás, már nem dob fel a víz haltetemeket. Letisztul a tó vize, ismét a régi színét mutatja. A napokban hullott rengeteg csapadék felfrissítette a tó vizét, de egyelőre nem engedik a horgászatot, hogy a tó és az élővilága jobban magára találjon - írja a szon.hu.