eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház felújított pszichiátriai osztálya 2016. március 11-én. A 64 ágyas pszichiátriai osztály teljes körű, a 69 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztály pedig részleges felújításon esett át, a beruházás 69 millió forintba került.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Azonnal kérik a kórházak adósságrendezését, mielőtt baj lesz

Azt kéri az Orvostechnikai Szövetség a kormánytól, hogy július közepéig rendezze az egészségügyi intézmények május végével lejárt adósságát.

Az Orvostechnikai Szövetség kérésének apropója, hogy a kormány bejelentése szerint július 1-jével új finanszírozási modell lép életbe az egészségügyi intézmények esetében, ami Rásky László főtitkár szerint kiváló alkalom lenne arra, hogy a kormány lenullázza az intézmények adósságát, így ugyanis jobban lehetne mérni az új finanszírozási rend és az intézményi gazdálkodás hatékonyságát is.

"Az idei év első öt hónapjában átlagosan négy és fél milliárd forinttal nőtt az intézmények lejárt adóssága, május végére elérte a 37 milliárd forintot. Régóta kommunikáljuk, hogy

a 40 milliárd körüli adósság már a kórházi ellátást veszélyezteti,

ezért mindenképpen szükséges az évközi konszolidáció, ha ez nincs, akkor az év végére 70 milliárd is lehet a hiány, ami nagyon súlyos problémákhoz vezethet" - sorolta az InfoRádióban Rásky László.

Mint felidézte, az elmúlt öt évben részletes javaslatokat küldtek el a kormánynak, megértve azt, hogy a finanszírozó nyilván előbb látni szeretné, hogy az intézmények hogyan gazdálkodnak, és miből adódik a jelenlegi adósság.

"Alaposan körüljártuk mi is, a kormány is, sőt a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank is, utóbbi két szervezet eléggé konkrét javaslatokat tett a finanszírozás módosítására. Abban mindenki egyetért, hogy a jelenlegi pénzügyi források nem elégségesek a nullszaldós működéshez, tehát mindenképpen új forrásokat kell tenni a rendszerbe."

Az eddigi javaslataikon túlmenően most már azt is javasolják a kormánynak, hogy az egészségügybe áramló termékek áfáját a legalacsonyabb kulccsal kéne adóztatni - ez 5 százalék -, abban az esetben ugyanis,

amikor állami intézmény a vásárló, akkor a vásárlás értékében lévő áfát maga az állam fizeti meg, amit aztán a cégek befizetnek az államnak, vagyis itt egyszerűen "forog egy áfatömeg"

a rendszerben, plusz bevétele nincs az államnak, a forrásigény viszont így is tízmilliárdokkal kevesebb lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×