eur:
394.17
usd:
369.67
bux:
65792.91
2024. április 23. kedd Béla
A mentést végző búvárok pihennek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésekor a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Hajóbaleset: drámai részleteket árult el egy magyar búvár egy koreai lapnak

A hatéves kislánynak és nagymamájának a kiemelése a Hableány roncsából megrendítő élmény volt.

A dél-koreai News1-nek adott interjút Budapesten a dunai hajóbalesetben elsüllyedt hableány mentésén merülésvezetőként dolgozó magyar búvár. Szél Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja arról beszélt a Duna partján adott interjúban, hogy mindvégig részt vett a mentésben, és a hajó kiemelésekor, június 11-én az egyike volt azoknak a búvároknak, akik az utolsó négy áldozatot megtalálták az összeroncsolódott hajótestben.

Köztük volt a hajó magyar kapitánya, rajta kívül egy középkorú, valamint egy idősebb nő és egy hatéves kislány holttestét hozták a felszínre. A magyar búvár azt mondta, a mentőakció legfájdalmasabb pillanata volt a gyermek és, mint kiderült, a nagyanyja kiemelése.

"Megrázó volt, amikor felfedeztük őket a víz alatt a hajó belsejében, mert még akkor is, amikor felhoztuk őket a víz felszínére,

a nagymama holtában úgy ölelte az unokáját, hogy együtt kellett őket kiemelni a roncsból"

- mondta a lapnak Szél Norbert, és hozzátette, az ütközésnél annyi berendezési tárgy - például egy asztal és egy hűtőszekrény - mozdult el az ütközésnél a hajótérben, hogy a nagymama így próbálhatta óvni a gyermeket.

"Láttam, ahogy négy koreai búvár tisztelgett a holttestek előtt.

Én annyira fáradt voltam, hogy megpróbáltam nem áldozni energiát az érzelmeimre"

- mondta a 15 éve szolgáló búvár arra, hogy miként lehetett átélni ezt a fájdalmas pillanatot.

Az már korábban kiderült, hogy a 33 tagú dél-koreai turistacsoportban volt egy család: egy anya a gyermekével és a szüleivel. Az utazást ajándékba kapták a nagyszülők, amiért rendszeresen vigyáztak a kislányra, amíg az anyuka - aki szintén a baleset áldozata lett - és az apuka - aki a munkája miatt nem tarthatott a családdal - dolgozott.

Három embert még keresnek

A 33 dél-koreai turistával, illetve idegenvezetővel és 2 fős magyar személyzettel a Viking Sigynel történt ütközést követően elsüllyedt Hableány sétahajó balesetét heten túlélték - mind dél-koreaiak -, 25 áldozat holttestét már megtalálták a Dunában - köztük egy gyermekét -, három személyt pedig egyelőre eltűntként tartanak nyilván.

A Hableányt kedden hozták felszínre a Dunából a Margit hídnál, majd Csepelre szállították, rendőrségi szemlét tartottak rajta (ami után kiderült az is, hogyan pörgette meg a szállodahajó a Hableányt), majd fekete ponyvával letakarva Újpestre szállították. A hajóroncs kiemelése óta a munkát már nem a Terrorelhárítási Központ, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság irányítja, vezetésükkel a három, még elő nem került embert is keresik a Duna magyarországi szakaszán, bevonva a horvát és a szerb hatóságokat is.

Ide kattintva elérhető az összes cikk a témában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×