Nyitókép: MTI/Varga György

Felhőszakadás fenyeget - kiadták a legújabb riasztást

Infostart
2019. június 17. 16:23
Az ország nagyobb részére elsőfokú riasztást adtak ki zivatar és felhőszakadás miatt.

Az intenzívebb csapadékgócokból rövid idő alatt 30-50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, és 60-80 km/h-s szél és jégeső is társulhat hozzájuk – közölte a meteorológiai szolgálat.

Hétfőn az éjszakához közeledve valamelyest csökken a felhőzet, de a legtöbb helyen közepesen és erősen felhős marad az ég. Éjfélig szórványosan, később egyre kevesebb helyen lehet záporra, zivatarra számítani, néhol felhőszakadás, jégeső kíséretében. Az északkeleti szél ugyan fokozatosan mérséklődik, de a Zemplén környékén még hajnalban is megélénkül, zivatarok környezetében pedig átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet kedden hajnalban 12 és 19 fok között alakul.

Kedden is az egész országra figyelmeztetés van érvényben zivatar és a nyugati megyék kivételével felhőszakadás miatt.

Erőteljes gomolyfelhő-képződésre és sok magasszintű felhőzetre készülhetünk hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Többfelé, de a Dunántúl északi felén csak kisebb eséllyel kell záporra, zivatarra számítani. A heves zivatarokat felhőszakadás, jégeső is kíséri. A változó irányú szél csak zivatar környékén erősödhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között alakul.