eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Országos Bírói Tanács alakuló ülésén a Kúria épületében 2018. január 30-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Handó Tünde: uniós sereghajtók vagyunk a kezdő bírói fizetésben

A költségvetési fedezettől függően lesz előrelépés a bírói bérrendezés kérdésében – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) folyamatos tárgyalásokat folytat azért, hogy a költségvetési fedezettől függően előrelépés legyen a bérek tekintetében a bírói karban; az InfoRádió Aréna című műsorában

Handó Tünde, az OBH elnöke azt mondta, biztos is benne, hogy lesz béremelés.

"Nem csak az hangzott el, hogy a közigazgatási bíróságokhoz kapcsolódóan lesz béremelés, hanem Gulyás Gergely miniszter úr önmagában is úgy nyilatkozott, hogy méltatlan a bírói illetmények helyzete. Tudni kell azt, hogy

még mindig huszonnyolcadikok vagy huszonhetedikek vagyunk a kezdő bírói illetmények tekintetében az Európai Unió országai között."

Az ügyészek helyzetéről "sem mondaná, hogy rendezték", de náluk szeptemberben volt emelés a vezetők tekintetében.

A számok nyelvén fogalmazva Handó Tünde elmondta, 15 százalékos bírói illetményemelés volt az elmúlt három évben, ugyanez a szám az igazságügyi alkalmazottaknál 30 százalék.

Handó Tünde beszámolt arról is, hogy kialakítottak egy úgynevezett megtartó programot, a jó gazdálkodásnak, az odafigyelő kontrolling rendszernek és a felkészült gazdasági vezetőknek köszönhetően tudnak megtakarításokat elérni, és ma már nem pazarolják el ezeket a megtakarításokat, hanem visszaforgatják a többletteljesítmény, illetve a bírósági szervezetben eltöltött idő honorálására, valamint arra, hogy az önképzésüket a bírók maguk is tudják finanszírozni.

A Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal elnökével folytatott teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×