Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Kitiltották a dél-koreai szakértőket a Hableány roncsáról

Infostart
2019. június 13. 14:13
Noha kormányzati kérés is volt, jogi aggályok miatt a magyar hatóságok nem engedik fel a dunai hajóbalesetben összeroncsolódott Hableány sétahajóra a dél-koreai szakértőket - állítja a dél-koreai média.

A magyar és a dél-koreai szakemberek közösen dolgoztak a május 29-én a dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány kiemelésén, az áldozatok felkutatásában, most viszont a szöuli Hankook Ilbo napilap Budapestre küldött tudósítója szerint a vizsgálatokból már ki akarják zárni a magyar hatóságok a dél-koreai szakembereket.

Miután kedd délután a Margit hídtól egy uszályon a csepeli szabadkikötőbe szállították a Hableány roncsát, a magyar fővárosban eddig is dolgozó dél-koreai gyors reagálású egység tagjai szerda délelőtt a hajóhoz mentek, hogy áldozatok után kutassanak benne, illetve részt vegyenek a baleset vizsgálatában. A magyar hatóságok azonban ehhez nem járultak hozzá, mert már vizsgálati szakaszban van az ügy, és csak a magyar rendőrség folytatja le a büntetőeljárást.

A lap szerint a dél-koreai kormány is azt kérte engedjék be a szakembereiket, akik nem az ügy vizsgálatában vennének részt, hanem csak az áldozatok keresésében, de a rendőrség jogi okokból akadályozza ezt. A dél-koreai csapat szóvivője azt mondta, a nyomozás vezetője azzal indokolta kizárásukat a hajóról, hogy a Hableány magyar kapitányának ügyvédje jogi aggályokat vethet fel. Ennek ellenére a Yonhap hírügynökség szerint csütörtökön reggel kilenc órára ismét kimentek a dél-koreai szakértők a Csepel-szigetre.

A tudósító megjegyzi, hogy a magyar rendőrség még kutyákat is a fedélzetre engedett. Más kérdés, hogy nem találtak több áldozatot a roncsban, még mindig három dél-koreai utas holttestét keresik, most már a Duna déli szakaszán.

A 33 dél-koreai turistával, illetve idegenvezetővel és 2 fős magyar személyzettel a Viking Sigynel történt ütközést követően elsüllyedt Hableány sétahajó balesetét heten túlélték - mind dél-koreaiak -, 25 áldozat holttestét már megtalálták a Dunában - köztük egy gyermekét -, három személyt pedig egyelőre eltűntként tartanak nyilván. Az eddigi utolsó áldozatot Bölcskénél emelték ki a folyóból szerdán, már őt is azonosították.

A Hableányt kedden hozták felszínre a Dunából a Margit hídnál, majd Csepelre szállították. A hajóroncs kiemelése óta a munkát már nem a Terrorelhárítási Központ, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság irányítja, vezetésükkel a három, még elő nem került embert is keresik a Duna magyarországi szakaszán, bevonva a horvát és a szerb hatóságokat is.

Ide kattintva elérhető az összes cikk a témában.