Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Utolsó szakaszához ért a Hableány kiemelése - friss hírek

Infostart / InfoRádió
2019. június 11. 12:47
Átemelték az uszályra a két hete elsüllyedt turistahajót.

A Clark Ádám úszódaru kiemelte a Dunából a Hableányt, és az utolsó szakaszához érkezett a folyamat. Az immár öt ponton rögzített hajóroncsot a közelben álló uszályra helyezték – jelentette a helyszínről az InfoRádió tudósítója. A munka folyamatos, de lassan haladt, szinte centiméterről centiméterre ment.

Megpróbálták fixen tartani a Hableány roncsát, hogy ne lengjen ki a levegőben. A hajótest nem tört el - ez volt a szakemberek legnagyobb félelme a munkák megkezdése előtt.

Előzőleg percenként 900 liter vizet szivattyúztak ki a Hableányból. Az áradó Duna sok hordalékot, iszapot vitt be a hajóroncsba.

A legutolsó merülés közben a búvárok nem találtak már újabb holttestet.

Azt egyelőre nem tudni, hogy nincs is már több áldozat a roncsban vagy azok a hordalék alatt fekszenek. Ez akkor fog kiderülni, ha elszállítják a hajóroncsot a rendőrségi vizsgálatra. Egy kikötőbe viszik el, ott folytatódhat a vizsgálat.

Délelőtt összesen négy újabb áldozatot találtak. Köztük van a hajó kapitánya és az a hatéves kislány, aki nagyszüleivel és édesanyjával érkezett Budapestre. A Hableány utasai közül így még négyet keresnek.

A kiemelési művelet reggel 6 órakor kezdődött.

A dunai hajóbalesetről mindent elolvashat ITT.