Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Légtérzár a Duna felett, készülnek a roncs kiemelésére

Infostart / MTI
2019. június 9. 18:59
A drónok sem repülhetnek, mert az a mentési munkálatokat, valamint a kutatást akadályozhatja, zavarhatja.

A Hableány mentési munkálatai és a kutatás miatt a Duna érintett szakaszán légtérkorlátozás van érvényben jövő vasárnap éjfélig - hívta fel a figyelmet a Terrorelhárítási Központ (TEK) vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A hétfő óta érvényben lévő korlátozást a TEK javaslatára a légi közlekedésért felelős hatóság vezetője rendelte el. Területig - hozzávetőleg -

az Árpád hídtól északra 1 kilométerre kezdődik és délen egészen Paksig, valamint a Dunától keletre és nyugatra változó szélességben átlagosan 2-2 kilométert tart a korlátozás.

A határokat a TEK honlapján az Aktuális menüpontban közzétett grafikák szemléltetik, valamint a légtérkorlátozás pontos oldalhatárai a HungaroControl Zrt. napi légtérfelhasználási tervében ellenőrizhetők.

A korlátozás idején a pilóta nélküli légi járművel (drónnal) végzett repülés sem engedélyezett, mert az a mentési munkálatokat, valamint a kutatást akadályozhatja, zavarhatja.

"A korlátozott légtérbe történő engedély nélküli bereptetés közigazgatási hatósági vagy büntetőeljárást von maga után"

- áll a TEK közleményében.

A roncs kiemelésének előkészítése továbbra is folyamatban van, két emelőheveder behúzása már megtörtént, jelenleg azok igazítása és stabilizálása zajlik.

A Clark Ádám hajódaru (balról) a Margit híd közelében 2019. június 9-én. A hajódaruval fogják kiemelni a hídnál hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajót. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították. MTI/Balogh Zoltán

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni. Mostanáig 20 halálos áldozat került elő, még hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát keresnek.

A dunai hajóbalesetről mindent elovashat ITT.