Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor: "Együtt újra nagyok, erősek, sikeresek és győztesek leszünk!"

Infostart / MTI
2019. június 4. 13:20
Kilencvenkilenc évvel Trianon után "mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk!" - jelentette ki a miniszterelnök a nemzeti összetartozás napján rendezett ünnepségen. A teljes beszéd a cikkben meghallgatható.

"Itt vagyunk Európa közepén a szétszakítottság, a háborúk és a diktatúrák ellenére is" - mondta a kormányfő a Rákóczi Szövetség tulajdonában lévő Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a magyarok nemcsak túlélték ezt az időszakot, hanem ma a Kárpát-medence legnépesebb nemzetét alkotják.

99 éve a harangok a mi megmaradásunkért szóltak, és "azt üzenték, hogy a brutális békediktátum ellenére élni akarunk, magyarként akarunk élni, és

dolgozni fogunk, hogy megteremtsük nemzeti összetartozásunk jogi kulturális és gazdasági feltételeit

- mondta Orbán Viktor. Ami igazságtalan volt valaha, az is marad az idők végezetéig - emelte ki a kormányfő, hozzátéve:

"az idő a sebeket gyógyítja, az amputációt nem.

Ami 99 éve történt, büntetés volt, amit a háború elvesztéséért mértek ki ránk." Arról beszélt, hogy a győzteseknek erkölcsi fölénye nem volt, csak erőfölénye. Trianonnal olyan milliókat büntettek, akik csak mentek, mert a hazájuk szólította őket. A miniszterelnök szerint ami 99 éve történt, arról már ítéletet mondott a történelem: a győztesek felsőbbrendű, egész nemzeteket büntető döntései nem a szabadság és a béke, hanem újabb ellenségeskedés, diktatúrák és a későbbi háborúk magvait vetették el.

99 év után mi magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat, megmaradtunk - jelentette ki.

"A 100 év magyar magány véget ért, megtaláltuk az utakat, megragadtuk az esélyeket, amelyek egymáshoz vezettek minket.

Ma már mérföldekre vagyunk attól, ahonnan a Szovjetunióból kiszabadulva 30 éve elindultunk" - fejtette ki.

"Ne legyen bennetek szemrenyi kétség sem, együtt újra nagyok, erősek, sikeresek és győztesek leszünk. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok" - zárta beszédét a miniszterelnök.

"Újjá kell szőni a magyarság kapcsolatait"

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében - a Kárpát-medencéből és szerte a nagyvilágból érkezett mintegy ezer fiatal előtt - azt mondta: céljuk újjáépíteni, újjászőni a magyarság kapcsolatait, a szövetség a magyar nemzetpolitika építőköve.

Munkásságukat ismertetve megemlítette, hogy a Rákóczi Szövetség pályázata segítségével 2500 fiatal vehetett részt Ferenc pápa múlt heti csíksomlyói szentmiséjén.

Most pedig "itt, Rákóczi földjén ünnepeljük az összetartozást" - hangozatta a nemzeti összetartozás napjának sátoraljaújhelyi ünnepségéről szólva Csáky Csongor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Orbán Viktor teljes beszéde
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást